Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Årets klassresor kan genomföras i Korsholm – fortsättningen diskuteras i slutet av september

Från 2019
Uppdaterad 30.08.2019 10:33.
Undervisning i ett klassrum i Korsholms högstadium.
Bildtext De redan inplanerade klassresorna i bland annat Korsholms högstadium får genomföras det här läsåret. Arkivbild.
Bild: Yle/Anna Ruda

Planerade resor för det läsår som nu inletts i Korsholm får genomföras i grundskolan. I slutet av september ska riktlinjer för framtiden dras upp.

Lägerskolor och klassresor lades på is i Korsholm efter att Förbundet Hem och skola r.f. uppmärksammat frågan kring penninginsamlingar för ändamålet. Initiativet kom från en förälder som kontaktat förbundet.

Enligt lagen ska den grundläggande utbildningen vara avgiftsfri.

Sedan mitten av augusti har man i Korsholm väntat på direktiv i den här frågan.

Bildningsnämnden i Korsholm tog ställning i frågan på ett extrainsatt möte på torsdagkväll. Resultatet gick i linje med bildningsdirektörens beslutsförslag. Det betyder att redan planerade resor för pågående läsår, 2019-2020, kommer att genomföras i hela grundskolan.

Ärendet kommer upp till ny behandling den 25 september och då skall riktlinjer för framtiden behandlas.

- Vi måste följa lagstiftningen, det är klart men det bör finnas möjligheter till annat i skolan också, det hör till bildningen det också, säger nämndens ordförande Johanna Nyman (SFP)

Enligt Johanna Nyman finns det ingen chans att man ska få in de nödvändiga resurserna i den ordinarie budgeten för skolorna.

- Det handlar ju inte bara om lägerskolor och klassresor. Det handlar om olika kulturevenemang och Stafettkarnevalen med mera som också kostar.