Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kinesisk delegation besökte Kristinestad – "ska förhoppningsvis leda till affärer framöver"

Från 2019
Uppdaterad 30.08.2019 09:27.
En grupp med människor står på en trottoar.
Bildtext Den kinesiska delegationen tillsammans med representanter från Kristinestad.

Att få ett fotfäste på den asiatiska marknaden kan vara en lyckoträff för många företag. Det hoppas man nu i Kristinestad efter att en kinesisk delegation besökt staden.

En kinesisk delegation bestående av ledande tjänstemän och företagsledare från Yuhuatai provinsen i Kina besökte Kristinestad på onsdag.

– Det här var ett första möte och en första kontakt, men självklart hoppas vi att kontakterna mellan den kinesiska delegationen och företagen representerade här i Kristinestad ska förhoppningsvis leda till affärer framöver, säger stadsdirektören Mila Segervall.

Under mötet fick den kinesiska delegationen bekanta sig med representanter från olika företag i Kristinestad och åtmistone stadsdirektören hade en bra känsla efter mötet.

– Jag upplevde att våra företag från Kristinestad gjorde väldigt bra presentationer och kineserna var väldigt intresserade och ställde följdfrågor.

Mila Segervall dagen efter att hon blivit vald till ny stadsdirektör i Kristinestad
Bildtext Mila Segervall.
Bild: YLE/Louise Bergman

Hur viktigt skulle det vara för Kristinestad att få något ut av det här mötet?

– För stadens del är det ju självklart viktigt att det går bra för företagen. Asien och Kina är en stor marknad och vi har väldigt bra och framåtsträvande kompetenta företag, så jag tror det skulle gynna både dem och oss.

Gör rundresa i Finland och Sverige

Den kinesiska delegationen besöker inte enbart Kristinestad utan är på en rundresa i Finland och Sverige. Förutom Kristinestad besöker de även Helsingfors, Umeå och Stockholm.

Segervall påpekar att ett samarbete med till exempel Umeå är viktigt för att tillsammans kunna knyta kontakter till Kina.

– För att vi ska kunna samarbeta med den här regionen i Kina så är det viktigt att vi också har andra samarbeten i skick. Det är fråga om en väldigt stor region med en befolkningsmängd större än Finlands, så där är Kristinestad en väldigt liten spelare.

– Därför är det viktigt att vi har samarbeten och utvecklar dem över Kvarken. För kommer man från Kina, så ser man inte så stor skillnad på om det är Kristinestad eller Umeå. I deras ögon är det mycket samma region, säger Segervall.

Turismen kan också gynnas

Utöver att mötet kan resultera i en port in på den kinesiska marknaden för företagen i Kristinestad, hoppas Segervall på ett uppsving i turistströmmarna från Asien.

– De blev väldigt förtjusta i Kristinestad och konstaterade många gånger hur fantastiskt vackert det var. De sade också att deras invånare kan komma hit och turista för att det är fantastiskt vackert. Kommer man från en mångmiljonstad så är det en väldigt stor kontrast.

En gata med gamla trähus i olika färger.
Bild: Yle/Juho Teir

Några datum för eventuella framtida möten slogs inte fast, men kontakten är skapad och nu hoppas man från stadens sida att det ska bära frukt.

– Det är klart att vi kommer att hålla kontakten framöver och stämma av läget och se om det finns några möjligheter att ses på nytt.

– Jag upplever att de tyckte att det var väldigt trevligt och att de fick ett gott intryck av de företag vi hade med på träffen, säger Segervall.

Diskussion om artikeln