Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norskt världsrekord närmar sig – Warholms superlopp gav historiens näst snabbaste häcktid

Från 2019
Karsten Warholm jublar med norska flaggan framför en resultatskärm som berättar om hans supertid.
Bildtext Karsten Warholm jublar efter världens näst snabbaste lopp på 400 meter häck.
Bild: imago images / Chai v.d. Laage/ All Over Press

Under drömgränsen efter att ha mosat sitt eget Europarekord. Norska löparfantomen Karsten Warholm imponerade enormt när han var etta på 400 meter häck i Diamond League-galan i Zürich. Nu ställer han in siktet på världsrekordet – och en av de mest emotsedda duellerna i höstens VM i Qatar.

Klockan stannade på 46,92.

Karsten Warholm blev den första europeiska friidrottaren som löpte under 47 sekunder på långa häcken, och bara en gång i historien har det noterats en bättre tid. För 27 år sedan, i OS i Barcelona 1992, då USA:s Kevin Young klockades för världsrekordtiden 46,78.

Dit har Warholm nu bara 14 hundradelar, efter att i Zürich ha sänkt sitt eget Europarekord med två tiondelar.

– Det var helt fantastiskt. Jag känner tårarna pressa på för det ligger så mycket arbete bakom, säger Warholm till NRK efter superloppet.

– Jag tycker om att tro att jag är tuff, men ögonblick som det här gör mig sentimental och tar fram de mjuka sidorna i mig. Jag lever för det här. Jag tränar varje dag, och kommer bara hem och lägger mig. Jag gör allt jag kan för att det här ska gå så bra som möjligt. När allt sitter som det ska är det en väldigt speciell känsla, förklarar Warholm.

Två löpare under drömgränsen

Loppet i den schweiziska Diamond League-galan var historiens bästa tävling på 400 meter häck. Knappt bakom Warholm löpte nämligen Rai Benjamin från USA in som tvåa på 46,98, första gången som två löpare sprungit fortare än 47 sekunder på distansen.

– Det är nästan svårt att hitta orden. Att bryta den barriären, att komma ner under 47 sekunder, det är helt galet, säger ettan Warholm.

Och ännu bättre kan det bli. Torsdagens lopp var på inget sätt perfekt.

– Jag har ju en väldigt dålig häck i dag, vilket gör det här ännu häftigare. Vi glädjer oss över det här till nästa gång, säger Warholm.

Tvåan ska hem och träna

Loppets tvåa var däremot rejält besviken, trots att han svarat för historiens tredje snabbaste tid.

– Jag disponerade loppet dåligt. Jag startade inte så bra, det är något jag måste jobba på. Nu ska jag hem och träna, sade en sammanbiten Rai Benjamin till NRK.

I guldkampen VM i Doha får duon sällskap av hemmanationen Qatars allra största medaljhopp. Abderrahman Samba har 46,98 som personbästa men har varit skadad och inte tävlat sedan i maj.

Samba mot Warholm gör 400 meter häck till en av de mest emotsedda tävlingarna i VM i månadsskiftet september-oktober.

Estnisk seger i spjut

Bland de övriga toppinstatserna i Zürich fanns Bahamas Shaunae Miller-Uibo som löpte nytt världsårsbästa på damernas 200 meter med 21,74. Hon har tidigare meddelat att hon inte kommer att ställa upp på distansen i VM.

I herrarnas längd svarade Juan Miguel Echevarria från Kuba för årets längsta hopp i världen, 865. Lijiao Gong från Kina stod i sin tur för årets första stöt över 20 meter i damernas kula, med resultatet 20,31.

Herrarnas högklassiga spjuttävling vanns av Magnus Kirt från Estland som i sista omgången fick upp 89,13. Kirt skuggades närmast av Cheng Chao-Tsun från Taiwan (89,05), tysken Andreas Hofmann (87,49) och Marcin Krukowski från Polen (85,72).

Finland representerades i Diamond League-galan i Zürich av damernas stafettlag på 4 x 100 meter. Johanna Kylmänen, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa och Hanna-Maari Latvala fick inte till det utan fick nöja sig med en åttonde plats med tiden 44,61, sämre än i Sverigekampen i helgen. Tyskland vann på 42,22.

Stafettlaget jagar bra tider för att kvala in till EM i Paris 2020, dit platserna delas ut till de 16 främsta länderna utifrån snittet av de två bästa tiderna. Nästa gång tävlar Finlands stafettlag i Berlin på söndag, då häckloparen Nooralotta Neziri ersätter Kemppinen.

Diskussion om artikeln