Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Internationella studerande väntar ännu på uppehållstillstånd - deras kunskap skulle behövas för att stoppa cyberattacker

Från 2019
Person iklädd munkjacka sitter vid en laptop och en dator med en massa gröna tecken på skärmen.
Bildtext Utbildningen i Salo inleddes för ett halvt år sedan, men många studerande har inte fått uppehållstillstånd.
Bild: Mostphotos / Andrey Popov

I Salo väntar man fortfarande på att utländska studenter ska få uppehållstillstånd och börja på en internationell it-utbildning.

Det var för ett halvt år sedan som Åbo Yrkeshögskola och Salo IoT Campus berättade att man inleder en helt ny ingenjörsutbildning i sakernas internet (IoT) och cybersäkerhet.

Målet var att locka upp till tusen utländska toppstudenter, bland annat från Indien och Nepal, men ännu i dag har bara några utländska studenter fått visum för studierna.

- Vi trodde och vi ville att det skulle gå snabbare, men allt tar sin egen tid för Migrationsverket, säger överlärare Jarkko Paavola vid Åbo Yrkeshögskola.

Hittills har det därför mest blivit distansstudier, men vid Yrkeshögskolan tror man på att utbildningen kan starta på riktigt i Salo.

Därför åkte personal från Åbo yrkeshögskola förra veckan till Kina och försökte locka toppstudenter därifrån.

Allt fler cyberattacker

Flera företag som ska fungera i symbios med utbildningen har redan startat i Salo, bland annat ett nytt cybersäkerhetslaboratorium.

Där testas apparater för IoT-industrin så att de ska vara säkra att använda.

Tidigare var det datorer och laptopar som kunde vara säkerhetsrisker i företag och i hemmen.

ekqvist tittar in i kameran.
Bildtext Jani Enqvist, lektor vid Åbo Yrkeshögskola, står framför en karta som visar var det skett cyberangrepp i Sverige och Finland under den senaste veckan.
Bild: Linus hoffman/Yle

Men i dag då olika vardagsföremål är kopplade till internet, så kan den största säkerhetsrisken vara låset till ytterdörren, din hårtork eller brödrosten.

- Allt som är uppkopplat till webben så kan någon komma åt, förr eller senare. Därför måste vi satsa på cybersäkerhet, säger lektor Jani Ekqvist vid Åbo Yrkeshögskola.

Åboregionen och hela Finland behöver fler talanger och experter inom teknologi, och Finland har varit dålig på att locka utländska studenter trots att vi har en högklassig utbildning.

De utländska studenterna i Salo ska bland annat jobba med att utveckla cybersäkerheten och hitta nya sätt att stoppa cyberattacker.

Diskussion om artikeln