Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Laddat infomöte om fusion delade Kasköborna i två läger – "samma skräp som själva fusionsavtalet"

Från 2019
Uppdaterad 30.08.2019 13:35.
Bladhska gården i Kaskö.
Bildtext Bladhska gården i Kaskö där mötet hölls.
Bild: Yle/Roger Källman

Känslorna gick stundvis heta då ett 70-tal Kasköbor hade samlats för ett informationstillfälle om fusionsavtalet och en möjlig fusion med grannkommunen Närpes. Många kände att de inte fick något ut av mötet.

Om en månad ska Kasköborna rösta om de vill gå samman med Närpes eller inte. På torsdagkväll fick befolkningen ventilera sina åsikter och känslor kring fusionen.

Efter det två timmar långa informationstillfället var det många besvikna Kasköbor som lämnade salen i Bladhska gården.

– Det var lika med noll. Det fanns för starka attityder. En sådan känsla fick jag och det är sorgligt, säger Marja-Leena Metsäranta och får medhåll av sin man Esko Metsäranta.

– På andra sidan bordet satt en så stark representation av dem som vill gå samman med Närpes.

Kostnaderna måste dras ned med tio procent

Tillfället öppnades med en kort genomgång av fusionsavtalet och efter det visade stadsdirektören Minna Nikander siffror på hur mycket staden bör spara ifall de väljer att vara självständiga.

En kvinna med trumpen står framför en videoduk och presenterar dystra ekonomiska siffror.
Bildtext Minna Nikander.
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt henne kan staden uppnå ett nollresultat inom tre år ifall man drar ner på kostnaderna inom alla sektorer med tio procent i nästa års budget. Det vill säga en minskning på över en miljon euro.

Kasköbon Ann-Charlotte Grönlund förhåller sig skeptisk till de siffror som stadsdirektören presenterade eftersom de baserar sig på att det ska flytta in nya människor till Kaskö.

– Vem vill flytta in till en stad som inte underhålls, där ingen service blir bättre, bara sämre hela tiden. Man bara säger att vi ska spara tio procent, men man säger inte vilka konkreta saker man ska göra, så att vi kan verkligen spara tio procent.

– Siffror ljuger inte. Det är bara så. Man kan basunera ut att vi vill vara självständiga, men om det inte finns en ekonomisk grund till det. Hur kan man vara så naiv? Det förstår inte jag.

En medelålders kvinna med glasögon och grått hår
Bildtext Ann-Charlotte Grönlund.
Bild: Yle/Juho Teir

Grönlund presenterade under kvällen egna räkningar på vad det skulle innebära om man skär ner kostnaderna med tio procent.

– Om vi utgår från att man inte kan spara genom material och externa tjänster då måste man lägga bort 27 människor och det betyder 30 procent av personalen i Kaskö stad. Det är ganska radikala åtgärder som politikerna måste ta.

– Jag jobbar med ekonomi och jag ser hopplösheten. Kaskö är jättekärt för mig, men jag vill att vi ska ha ett Kaskö där vi trivs. Då vill jag hellre att staden heter något annat, men att Kaskö finns kvar. Det är det som är viktigt för mig.

Fusionsmotståndare: Bara löften och antaganden

Ossi Aho som flyttade till Kaskö från Helsingfors för ungefär tio år sedan var inte imponerad av vad kvällens möte hade att erbjuda.

– Det var samma skräp som fusionsavtalet. Det finns flera sidor med löften och antaganden om att servicenivån bibehålls, men ingenting bindande om att det faktiskt kommer att ske, säger Aho.

– Hela tillställningen var lite konstig. Det fanns det här excelinlägget och det var som ett beställt anförande för fusionen och en lång sådan dessutom.

En skallig man med glasögon.
Bildtext Ossi Aho var besviken med infotillfället och ansåg att hela tillställningen var lite konstig.
Bild: Yle/Juho Teir

Fick du svar på de frågor du hade inför mötet?

– Verkligen inte. Jag skulle ha velat ha ett till anförande, men de delades ut så att vissa fick fyra anföranden och jag som bad om ett andra anförande fick aldrig den, säger Aho.

Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) var den som bestämde vem som fick hålla ett anförande och inte heller han var nöjd med hur tillställningen blev.

– Egentligen tycker jag det är lite för känsligt det här. Människor kan inte hålla det på en sådan nivå som man i princip borde hålla det.

En man med glasögon står på en gård. I bakgrunden skymtar ett rött hus.
Bildtext Carl-Gustav Mangs.
Bild: Yle/Juho Teir

Det är ganska polariserat just nu?

– Det är det absolut.

Folkomröstning om en månad

Under mötet ifrågasattes också ifall politikerna faktiskt kommer att lyssna på folket efter att resultatet av folkomröstningen är klar söndagen den 29 september.

– Det tror jag inte. Det är en massa kohandel och man fattar beslut som är gynnsamma för den egna närkretsen. Den här folkomröstningen är endast rådgivande, säger Ossi Aho.

– Jag trodde att den har någon tyngd, men nu har jag misstro mot det också. Det gör mig sorgsen, konstaterar Marja-Leena Metsäranta.

Enligt Carl-Gustav Mangs är det upp till var och en om man följer resultatet från folkomröstningen eller inte.

– Jag vill se resultatet först innan jag bestämmer mig för hur jag gör. Men jag har alltid varit för att vi bör göra en kommunsammanslagning för att klara upp den här situationen som vi är i idag.

Diskussion om artikeln