Hoppa till huvudinnehåll

Sport

15-åringen som fängslar tennisvärlden fortsätter övertyga – men för Wimbledonvinnaren tog det oväntat slut

Från 2019
Coco Gauff med ett slag i sin match i den andra omgången i US Open.
Bildtext 15-åriga amerikanskan Coco Gauff gjorde succé i Wimbledon och fick ett wildcard till US Open. Där har hon redan tagit sig vidare till den tredje omgången.
Bild: imago images / Paul Zimmer/ All Over Press

Hon är bara 15 år gammal, men i sin match i den andra omgången i US Open uppträdde Coco Gauff som en garvad veteran och tog sig vidare till ett möte mot fjolårsvinnaren Naomi Osaka. Samtidigt försvann Wimbledonsegraren Simona Halep ur turneringen när hon föll mot en tidigare tonårsstjärna.

Coco Gauff har snabbt charmat och fängslat tennispubliken och är redan en av de allra största attraktionerna när årets sista grand slam-turnering spelas i New York.

Och hajpen, den bara växer. I sin andra match i US Open i karriären stod 15-åringen för en mogen insats och slog Timea Babos från Ungern med 2–1 i set, 6–2, 4–6, 6–4.

Segern betydde att Gauff blev den yngsta spelaren som nådde tredje omgången i US Open på 23 år, sedan Anna Kournikova 1996.

– Jag måste verkligen gräva fram allt jag hade. Och jag är ärligt talat väldigt stolt över sättet jag kämpade på. Jag sprang mycket och föll några gånger men till slut var allt värt det, sade Gauff i intervjun på arenan genast efter segern.

Nästa motståndare för Gauff blir tuffast möjliga: Världsettan och regerande US Open-mästaren Naomi Osaka från Japan.

– Hon har redan vunnit två grand slam-titlar och är bara 21 är gammal. Vi är båda rätt unga, men jag är färskare. Jag är nyfiken på hur mitt spel står sig mot hennes, säger Coco Gauff inför duellen mot Osaka.

Allt föll på plats för Townsend

Gauff är på god väg att ta steget från tonårsstjärna till världseliten, men ett bra exempel på hur svårt det kan vara är Taylor Townsend.

Amerikanskan vann juniorernas Australian Open som 15-åring och har varit ett enormt löfte men har haft märkbart svårt att slå igenom. Rankad 116 i världen tvingades Townsend i höst vinna tre kvalmatcher för att få plats i US Opens huvudturnering.

Men på torsdagen föll allt på plats. Den nu 23-åriga Townsend vann över sommarens Wimbledonvinnare Simona Halep från Rumänien med 2–1 i set, 2–6, 6–3, 7–6, efter att ha tagit hem det avgörande tiebreaket med 7–4.

– Det här betyder mycket för mig, det har varit en lång resa, sammanfattade Townsend i arenaintervjun efter att ha tagit sig till tredje omgången i en grand slam-turnering för första gången på fem år, och för bara andra gången i karriären.

Kontinen vidare trots svagt spel

I herrdubbel hade det finsk-australiska paret Henri Kontinen–John Peers enorma problem i den första omgången men tog sig till slut vidare efter att ha spelat med kniven på strupen.

Kontinen och hans kollega besegrade Santiago Gonzalez från Mexiko och Aisam-Ul-Haq Quresh från Pakistan efter en verklig thriller. 5–7, 7–6 (7–4), 6–3.

– I tennis handlar det ofta om vilken nivå man har på en dålig dag, och nu lyckades vi gräva fram en seger fast det inte var vår bästa dag. Jag är övertygad om att vi spelar bättre i fortsättningen, säger Kontinen till STT efter att ha varit några tiebreakpoäng ifrån att åka ur US Open direkt.

Kontinen–Peers är seedade 14:e i turneringen. I andra omgången väntar argentinaren Leonardo Mayer i par med Joao Sousa från Portugal.

Diskussion om artikeln