Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pia Sundhage fick succéstart med sitt Brasilien – svenska tränaren hyllad efter storseger mot ärkerivalen

Från 2019
Pia Sundhage iklädd Brasiliens landslagsledartröja.
Bildtext Pia Sundhage trivs utmärkt med det brasilianska landslagsemblemet på träningsblusen.
Bild: imago images / Fotoarena/ All Over Press

Som första utländska tränare har Pia Sundhage tagit över ett brasilianskt landslag i fotboll. Och mycket bättre kunde det inte ha börjat för svenskan. 5–0 mot Argentina är ett effektivt sätt att bli populär i Brasilien.

Efter att Brasiliens damer åkt ur sommarens VM redan i åttondelsfinal valde landets fotbollsförbund att satsa på helt något nytt: En förbundskapten från utlandet värvädes till den fotbolltokiga nationen.

Pia Sundhage som tidigare varit tränare för damlandslagen både i hemlandet Sverige och USA fick jobbet, och intresset i Brasilien har varit stort inför Sundhages historiska debut.

Spelarna har välkomnat henne med öppna armar, när svenskan presenterade sin första landslagstrupp möttes hon av applåder från pressen och ett medieuppbåd på närmare 250 journalister följer med hennes första träningsturnering.

Och det blev succé direkt från start. Sundhages Brasilien slog grannen Argentina med 5–0 inför 12000 åskådare i Sao Paolo.

– Jag är helt tagen. Denna match kommer jag att minnas hela mitt liv, säger Sundhage till DN efter matchen (betalmur).

"Spelarna ska ta åt sig av äran"

Redan i paus ledde Brasilien med 3–0 efter mål av Ludmila, 41-åriga veteranen Formiga och Debinha. Efter paus satte Erika fyran innan ett självmål fastställde slutresultatet.

Ett imponerande resultat, Argentina tog poäng i två av tre matcher i sommarens VM. Och enligt DN samlades delar av publiken efter matchen vid stängslet runt plan och ropade "Pia, Pia, Pia".

– Jag har bara haft tre träningar med spelarna. Det är de som ska ta åt sig av äran. Det enda jag hunnit göra är träna försvarsspel, säger Sundhage till tidningen.

Brasiliens seger betyder att laget på söndag spelar final i träningsturneringen mot ett annat VM-lag från i somras, Chile.

Sundhages första stora mål med Brasiliens landslag blir OS-turneringen i Tokyo om ett år.

Diskussion om artikeln