Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina och Ryssland växlar ut fångar – en av fångarna är filmregissören Oleg Sentsov

Från 2019
Oleg Sentsov under rättegången i Ryssland 2015.
Bildtext Oleg Sentsov under rättegången i Ryssland 2015. Han anklagades för att ha planerat ett terrornätverk.
Bild: /All Over Press

Ukraina och Ryssland ska utväxla fångar. Genom det här utbytet kommer den ukrainska filmregissören Oleg Sentsov att återvända från Ryssland till sitt hemland.

Ukrainas allmänna åklagare uppgav tidigt på fredagen på Facebook att fångutväxlingen redan skulle ha skett. Enligt honom var de ukrainska fångarna på väg hem.

Senare på morgonen meddelade ändå det ukrainska presidentkansliet att fångutbytet inte ännu har skett och att processen fortfarande är på hälft.

De ryska fångarnas advokat säger till nyhetsbyrån Tass att de tolv ryska fångarna som ingår i utväxlingen fortfarande befinner sig i Ukraina och att utväxlingen sannolikt genomförs på tisdag.

Bland fångarna som ska skickas över gränsen finns enligt den ukrainska advokaten också sjömän.

Tidigare har det rapporterats att Ryssland och Ukraina planerar att utväxla 24 ukrainska sjömän som Ryssland grep på Kertjsundet i november förra året.

Sentsov förflyttades från Sibirien till Moskva

Ryssland grep den ukrainska filmregissören Oleg Sentsov på Krim år 2014. Där deltog han i protester mot Rysslands annektering av Krimhalvön.

I Ryssland har han dömts till ett 20-årigt fängelsestraff eftersom de ryska myndigheterna anser att han har planerat ett terrornätverk.

I fjol hungerstrejkade Sentsov i nästan fem månader.

Sentsov förflyttades på torsdagen från ett fängelse i nordvästra Sibirien till Moskva.

Han har belönats med Europaparlamentets Saharovpris. Priset ges till personer som har arbetat för mänskliga rättigheter.

Diskussion om artikeln