Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla guldtränaren Jukka Jalonen förlängde med Lejonen – finns NHL-klausul i det nya kontraktet

Från 2019
Jukka Jalonen pratar med landslagsspelare i båset under en match.
Bildtext Jukka Jalonen fick ut maximalt ur sin spelartrupp under vårens VM i Slovakien. Nu är det klart att han får leda Lejonen också i VM 2020, 2021 och 2022.

Det finländska landslagets succétränare Jukka Jalonen har förlängt sitt kontrakt med Lejonen till 2022. Men det nya avtalet ger Jalonen möjligheten att flytta till NHL om chansen kommer.

Efter att A-landslaget vunnit VM-guld 2011 och 2019 under hans ledning är Jukka Jalonens status inom finländsk ishockey sällsynt stark. Att ishockeyförbundet erbjöd honom en förlängning av den nuvarande dealen är närmast en självklarhet.

Och parterna kom snabbt överens. Det tog inte länge för Jalonen att tacka ja.

Kontraktet som skulle ha gått ut i vår, efter VM 2020, har nu förlängts med två år. Guldtränaren har tecknat på ett avtal som gör att han fortsätter som förbundskapten till slutet av säsongen 2021/22.

Det betyder bland annat att Jalonen leder Lejonen i OS-turneringen i Kina 2022 samt i hemma-VM som arrangeras i Finland våren 2022.

– Att få träna landslaget är ett hedersuppdrag för alla tränare. Det är fint att få arbeta med den egna nationens elitspelare på internationell toppnivå. Framför oss finns nu också helt hisnande evenemang, säger Jalonen i förbundets pressmeddelande.

"A-landslaget får arbetsro"

Tränaren är nöjd med att det nya kontraktet undertecknades tidigt.

– Det är viktigt att A-landslaget får arbetsro med en ny säsong runt hörnet, säger Jalonen.

Och de ansvariga på hockeyförbundet är givetvis glada över att mästartränaren vill stanna.

– Jukka Jalonen var vårt första alternativ och vi är väldigt nöjda över att vi kom överens. Den här lösningen ger kontinuitet i landslagsverksamheten, säger förbundets ordförande Harri Nummela.

"Vill inte vara ett hinder för NHL"

Nytt i det färska kontraktet är en NHL-klausul, som ger Jalonen möjligheten att smidigt hoppa över till Nordamerika om läget kommer.

– Vi har knappt haft några finländska tränare i NHL och vill inte vara ett hinder om en öppning kommer, säger Nummela, som inte har någon reservplan om Jalonen skulle flytta över Atlanten.

– Utgångspunkten både för Jukka och förbundet är att han leder Lejonen fram till 2022, säger Nummela till Yle.

Jalonens nästa uppdrag blir EHT-turneringen i Helsingfors i november, som inleder den kommande landslagssäsongen. Finland försvarar sitt VM-guld i världsmästerskapen i Schweiz i maj.

Diskussion om artikeln