Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skulle du åka helikoptertaxi utan pilot? Inte endast för rika affärsmän, påstår tillverkaren

Från 2019
Uppdaterad 30.08.2019 14:51.
Elektrisk helikopter testades på Helsingfors-Vanda flygplats - kan kanske i framtiden beställas som en taxi - Spela upp på Arenan

Helikoptern flögs för första gången på en internationell flygplats. Den använder ett nytt system för hur olika både bemannade och obemannade flygande farkoster kommunicerar med varandra.

Helikoptern har tillverkats av det tyska företaget Volocopter och har 18 stycken rotorer.

Den elektriska helikoptern ska kunna användas som en taxitjänst där man bokar helikoptern via sin smarttelefon.

- Vi försöker inte konkurrera med trafiken på marken, vi vill komplettera den. Längs med tätt trafikerade rutter eller mellan till exempel öar där det saknas vägar så kunde helikoptern vara ett alternativ, säger Christan Bauer från Volocopter.

Vi försöker inte konkurrera med trafiken på marken, vi vill komplettera den.

I dagsläget styrs helikoptern av en pilot, men i framtiden är tanken att den ska kunna styras på distans och senare vara helt automatiserad.

Den elektriska helikoptern är också avsevärt tystare än en traditionell bränsledriven helikopter. Det här blev tydligt när en vanlig helikopter flög över flygplatsen strax innan testflygningen.

Kommer också vanliga människor att kunna använda tjänsten eller är det bara rika affärsmän som har råd med den?

- Det handlar om skala, ju fler passagerare vi har möjlighet att ta med oss, desto förmånligare skulle det också bli, säger Bauer.

Han tror att ett möjligt användningsområde i Helsingfors skulle vara för turister som vill få en vacker vy av staden.

En del av ett större projekt

Den eldrivna helikoptern är en del av projektet Gulf of Finland U-space. Målet är att utveckla ett nytt system för hur olika flygfarkoster kommunicerar med varandra.

Enligt Jonas Stjernberg från företaget Robots expert Finland, en av samarbetspartnerna i projektet, kommer ett sånt här system att behövas när obemannade farkoster blir allt vanligare i luftrummet.

- Det finns en lång historia i världen av säker flygtrafik, men den baserar sig på 70 år gammal teknologi där man använder radiotelefoner för att tala med varandra. Drönare kan inte tala, eller se andra flygfarkoster så man måste hela tiden veta var de befinner sig. Därför behövs ett sånt här system.

Provflygningen av den nya helikoptern på torsdagen var första gången som det nya systemet användes på en internationell flygplats, och därför måste hålla koll på andra användare av luftrummet.

Diskussion om artikeln