Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skärpta regler för snabblån - på kort sikt kan följden bli fler betalningsanmärkningar

Från 2019
Mobilskärm där det finns uppgifter om lånekostnader och lånebelopp.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Ett nytt räntetak för snabblån träder i kraft i Finland den 1 september 2019. Räntetaket är 20 procent för konsumtionskrediter och de övriga kostnaderna för lånet får vara högst 150 euro per år.

Målet är att minska på överskuldsättningen. Närmare 400 000 finländare har en eller flera betalningsanmärkningar.

Hittills har räntetaket varit 50 procent för lån på mindre än 2 000 euro. För dem med snabblån på mer än 2 000 euro kan årsräntan vara upp till flera hundra procent.

Antalet betalningsanmärkningar kan öka

Det nya räntetaket kan på kort sikt leda till att antalet betalningsanmärkningar ökar, bedömer vd Juha Pantzar vid Garantistiftelsen som hjälper finländare att lösa skuld- och betalningssvårigheter.

Pantzar tror att snabblåneföretagen blir mer restriktiva med att bevilja lån i och med det nya räntetaket. Därmed blir det svårare för personer i en skuldspiral att få nya lån, och då kan de inte kan betala sina räkningar.

Pantzar anser att det är bra att svårt skuldsatta snabbt får en betalningsanmärkning eftersom det bryter skuldspiralen.

Långa återbetalningstider

Räntetaket kan också leda till att snabblåneföretagen börjar erbjuda allt större lån med allt längre återbetalningstider. Samma sak hände 2013 då man senast ändrade på reglerna för snabblån.

Ju längre återbetalningstiden är, desto större blir ränte- och övriga kostnader för konsumenten.

Också gruppchef Paula Hannula vid Konkurrens- och konsumentverket tror att återbetalningstiderna blir längre Hon säger att ett kostnadstak skulle sätta stopp för allt längre konsumentlån. Systemet används i Sverige.

- Där får kreditkostnaderna och kostnaderna för indrivning inte överstiga lånebeloppet, oavsett hur lång återbetalningstiden är. Hos oss får kreditgivaren varje år ta betalt för den maximala mängden kostnader, vilket kan leda till längre återbetalningstider, säger Hannula.

Snabblåneföretag: Svårare att få lån

Finlandschefen Kim Ahola vid 4Finance säger att det nya räntetaket leder till att företagets snabblån riktas till färre konsumenter.

Dessutom kommer allt fler låneansökningar att förkastas eftersom den nya prisnivån leder till att högriskkunder inte kan erbjudas lån.

Finlandschefen Outi Päivinen vid Ferratum Finland tror att de enskilda lånen blir större och att låneperioderna blir längre. Också hon säger att det blir svårare att få snabblån i fortsättningen.

Positivt skuldregister

Både Garantistiftelsen och Konkurrens- och konsumentverket efterlyser ett så kallat positivt skuldregister.

Registret skulle vara en databas med uppgifter om en låntagares samtliga lån och inkomster.

I och med att ett positivt skuldregister saknas kan en låntagare ständigt ta nya lån trots att personen inte gör några avbetalningar, säger Juha Pantzar

Ett positivt skuldregister ingår också i regeringsprogrammet.

Artikeln är en förkortad version av Yle Uutisets artikel som skrivits av Kaisa Uusitalo

Diskussion om artikeln