Koncepttävlingen för västra åstranden gav inte många anbud - förening vill hålla liv i Wilenius båtvarv i Borgå
Allt som allt har företag och andra aktörer lämnat in tre anbud i samband med Borgå stads koncepttävling för västra åstranden. Tiden för anbudsgivningen gick ut på fredag eftermiddag.
En aktör som vill vara med och utveckla västra åstranden är föreningen Wilenius Båtvarv. De har gett ett anbud gällande det traditionella träbåtsvarvet.
- Miljön här är ju alldeles utmärkt för att ha ett varv med träbåtsaktivism och allmänna jippon, säger Max Lundell från föreningen. Vi är ju nästan mitt i stan.
Själv har han haft sin båt, en Laurinkryssare, vid varvet de senaste 13 åren.
- Det är trevligt att komma hit till den här fina platsen.
Föreningen har erbjudit sig att hyra Wilenius varvskvarter av Borgå stad och bevara varvshallarna via ett 60-årigt hyresavtal. De två båthallarna vid ån är enligt stadsplanen skyddade.
Öppna ruffar och öppna dörrar
- Enligt stadsplanen är det möjligt att bygga ännu en tredje byggnad här. Där kunde vi ha verksamhet året runt, säger Lundell.
I sitt anbud talar föreningen om att utveckla Wilenius båtvarv och om att varvets båthallar och gård i framtiden kan vara en plats för olika evenemang och sommarfester.
- Vår vision är att föra det här kulturarvet vidare för kommande generationer och att hålla traditionen med träbåtar vid liv, säger Max Lundell. För det behöver vi ett långsiktigt samarbete med staden.
Avsikten är inte att bilda en exklusiv klubb för ett tiotal båtägare.
- Här ska ordnas evenemang för alla. Vi ska ha öppna ruffar och öppna dörrar.
Tanken är att västra åstranden, mellan Alexandersgatansbro och Kokon, ska bli något av en oas för Borgåborna. Den nya detaljplanen skapar plats för många nya rekreationsmöjligheter som strandcafé, flytande bastu, gästhamn och kanotcentrum.
Genom koncepttävlingen har staden sökt efter företagare som vill satsa på verksamhet längs med stranden. Anbudsgivningen gick ut på fredagen 30.8 klockan 16:00.
När Yle Östnyland ringer upp stadsplaneringschef Dan Mollgren strax efter att anbudsgivningen gått ut berättar han att staden fått in tre anbud.
Tre olika aktörer
Anbuden kommer från tre olika aktörer. Mollgren är nöjd men skulle inte ha tackat nej till flera anbud.
- Det är klart att det skulle kunna vara ett större antal men vi är nöjda för varje anbud som kommer in. Det är bra att gå vidare med det här.
Än så länge vet ingen vad anbuden innehåller eller vad aktörerna har bjudit på. Mollgren berättar att en grupp på fyra till fem personer ska gå igenom anbuden om en till två veckor. Mollgren ingår själv i den gruppen.
- Det är klart att det är spännande. Vi väntar med spänning på att se vad de innehåller.
Artikeln fortsätter efter bilden.
På frågan vad Mollgren önskar att anbuden innehåller hänvisar han till programmet för koncepttävlingen.
- Det är framför allt kvalitet vi är ute efter. Bland kriterierna väger kvaliteten 80 procent och den hyra som bjuds 20 procent.
Mollgren tar upp bland annat upp hållbarhet och konceptet som helhet som viktiga faktorer.
- Det är fullt möjlighet att vi går vidare med dem alla. Det beror på vilka objekt de har bjudit på. För oss skulle det vara jätte fint ifall de här kompletterar varandra så att det blir en helhet.
Mollgren berättar att västra åstranden är ett viktigt och mycket intressant område.
- Det är ett bra synligt område som är lätt att nå. Vi har på kommande viktiga projekt i området, exempelvis trähuskvarteret.
Unik finländsk träbåtshistoria
Wilenius båtvarv är känt för de många tävlings- och långfärdssegelbåtar i trä som har tillverkats där. Varvet grundades 1932 och har byggt cirka 450 träbåtar.
Bakom föreningen står aktiva träbåtsägare och båtbyggare vid varvet. Deras planer för fortsatt varvsverksamhet får stöd av bland annat Borgå museum, Museiverket, Forum Marinum och ett stort antal båtföreningar och -förbund.