Borgå vill undvika för mycket stök i skolorna – nya Eklöfska skolans rektor: Akustiken är en av de viktigaste faktorerna som påverkar inlärningen
Öppna inlärningsmiljöer har blivit vanligare i skolorna och akustiken spelar en stor roll för att de ska fungera. Akustiken har varit ett viktigt tema till exempel i Eklöfska skolan i Borgå.
I och med den nya läroplanen som trädde i kraft för något år sedan gjorde de öppna inlärningsmiljöerna entré i de finländska skolorna.
Det är svårt att förklara vad en öppen inlärningsmiljö är eftersom konceptet är så brett.
I praktiken handlar det om att eleven är i centrum. Utöver själva undervisningslokalerna omfattar konceptet till exempel teknologi och den sociala omgivningen.
I många skolor har det lett till att klassrummen blir större och allt mer påminner om öppna kontorslandskap där undervisningen kan anpassas enligt elevernas individuella behov.
Samtidigt blir det viktigt att satsa på akustiken för att se till att ljudnivån inte blir för hög.
Akustiken har varit ett viktigt tema då man har planerat Kantelehuset där Vårberga skola numera finns och Eklöfska skolan i Tolkis.
– Akustiken är en av de absolut viktigaste faktorerna som vi kan se att har en direkt inverkan på en bra inlärning, säger Johan Öhberg som är rektor i Eklöfska skolan.
Då Yle Östnyland besöker Eklöfska skolan är det matrast på gång. Vi får bekanta oss med ett av klassrummen i skolan tillsammans med Öhberg.
Öhberg förklarar att klassrummet är lite större än ett traditionellt klassrum. I Borgå är de klassiska klassrummen vanligtvis 55 kvadratmeter, medan det här rummet är 68 kvadrat.
Trots att man redan har gjort en del för att förbättra akustiken i rummet ekar det fortfarande lite.
– I rummet har vi en akustiserande textilmatta på golvet. På väggarna ska vi dessutom installera mer akustiserande material för att förbättra ljudmiljön så att det inte ekar mellan de hårda ytorna i rummet.
Längst bak i rummet finns ett gäng stora säckstolar, och intill dem finns ett bås. Båset har låga väggar i ett läderliknande material och inuti båset finns ett par mjuka tygbänkar och ett litet bord.
En elev som för stunden behöver lite mer lugn och ro kan självmant välja att sitta i båset.
– Men vi undervisar också på ett lite annorlunda sätt än vi har gjort förr. I en undervisningssituation är vi oftast fler än en vuxen. Det betyder att vi är två lärare och så kan det ännu finnas en handledare, säger Johan Öhberg.
Det här betyder att en av lärarna kan handleda en mindre grupp elever.
– Inne i det vanliga klassrummet kan man få lite mer lugn och ro för en stund, handleda och sedan ut igen för att göra jobbet.
Man har funderat på akustiken också på annat håll i skolhuset. Till exempel i matsalen var akustiken dålig och måste förbättras.
– Det kostar lite mer, men vi har i samarbete med Museiverket tagit fram historiska bilder från sågen i Tolkis och från tiden då det byggdes skutor vid Hammars stranden. De här motiven ska pryda stora akustikplattor i matsalen.
Akustiken viktig i öppna inlärningsmiljöer
Johan Öhberg säger att öppna inlärningsmiljöer är ett modekoncept inom skolvärlden. Definitionen är fortfarande lite flytande.
– När en undervisningslokal blir ungefär 150 kvadratmeter, som om man skulle slå ihop tre traditionella klassrum, så kanske man kan säga att det är en öppen inlärningsmiljö.
För att inlärningen ska vara bra i en miljö med många elever i samma klassrum så är akustiken en av de absolut viktigaste faktorerna, enligt Öhberg.
– I grund och botten handlar också det här om att förhandla om och få förståelse för att göra något annorlunda och kanske bättre än förr.
Till exempel akustiken är klassificerad i tre nivåer: A, B och C. Enligt Öhberg har man i Borgå traditionellt i projektplaner tillämpat nivå C.
Krasst betyder det att en soffa i ett litet klassrum räcker för att man ska ha tillräckligt många mjuka ytor för att uppnå C-nivån.
– I Eklöfska skolan och förhoppningsvis alla andra skolprojekt också är det i dag en A-B-nivå som ställer helt andra krav på akustiken. Det som ska bli intressant för oss här är att göra mätningar för att kolla hur vi har lyckats.
Hur har Borgå stad ställt sig till era tankar om akustik?
– Om jag önskar få något annorlunda än det vi har haft förr så får jag alltid förbereda mig extra noga. Det förstår jag eftersom vi ska bygga med våra skattemedel. Oftast när man ska göra något annorlunda så är grundinställningen att ”åhå, nu ska något göras dyrare”, säger Johan Öhberg.
Eklöfska skolan är inte den enda nya skolan i Borgå. På västra åstranden byggs den nya Strömborgska skolan som bäst, och renoveringen av Kvarnbackens skola börjar småningom vara på slutrakan.
Yle Östnyland ringde upp stadsarkitekt Markku Partanen för att kolla hur staden i allmänhet tänker kring akustik i samband med skolprojekt.
Partanen bekräftar att man tidigare utgick från C-nivån. Men nu är läget annorlunda och man utgår från B-nivån i stället.
– Det finns två akustikbegrepp. En del handlar om att förhindra att ljudet förflyttar sig från ett rum till ett annat och en handlar om att dämpa ljudnivån.
Vi har oftast satt ett ljuddämpande material i taket, men det räcker inte i de stora, öppna klassrummen. Där har vi också mattor som dämpar ljudet
Markku Partanen
Till exempel i delade lokaler och öppna inlärningsmiljöer är det svårt att förhindra att ljudet förflyttar sig mellan rummen. Då är den nivå man utgår från kanske lite lägre, alltså C.
När det kommer till ljuddämpning utgår man alltid från nivå B – och i vissa fall måste nivån vara ännu högre.
Också gamla skolhus hålls i skick
Det här med öppna inlärningsmiljöer är något man delvis har tillämpat i till exempel Kantelehuset. Hur har ni tänkt med akustiken där?
– Vi har oftast satt ett ljuddämpande material i taket, men i de här öppna lokalerna så räcker det inte för att uppnå en tillräckligt hög akustisk nivå. I de öppna, stora lokalerna har vi också mjuka mattor som dämpar ljudet ännu mer.
Markku Partanen förklarar att man i samband med nya skolprojekt också tar hjälp av en akustiker som kollar de ljuddämpande ytorna och gör mätningar.
Hur är det med gamla skolbyggnader – förbättrar ni akustiken där också?
– Vi strävar efter att förbättra akustiken och ljudmiljöerna också i de klassrummen. Kraven har blivit högre och vi kollar saken från fall till fall, säger Partanen.
