Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nathalie Blomqvist överlägsen på 1500 meter men långt från rekordtid – Flera SFI-medaljer under junior-FM:s öppningsdag

Från 2019
Nathalie Blomqvist löper.
Bildtext Nathalie Blomqvists suveräna säsong fortsätter.
Bild: SUL/ Anssi Mäkinen

SFI-medaljerna har börjat rulla in i Borgå där junior-FM för under 20- och 23-åringar går av stapeln under veckoslutet. Totalt blev det åtta stycken under fredagen. Nathalie Blomqvist som gör en superb säsong tog FM-guld på 1500 meter, långt före de andra men blev också långt från den egna rekordtiden.

Med tiden 4.33,23 kunde Nathalie Blomqvist löpa hem FM-guldet för under 20-åringar i Borgå – lätt. Hon rymde redan i början och var till slut över 20 sekunder före tvåan Kiia Keinonen och trean Ella Koskiniemi i mål.

– Jag löpte i ett för mig lugnt tempo och samma taktik har jag tänkt ha också i 800-metersloppet på lördagen, sade hon efteråt i förbundets pressmeddelande.

Sitt personbästa, 4.15,13 som hon löpte under Sverigekampen, kom hon ändå inte nära. Tiden var ändå klart snabbare än segertiden i U23-klassen också, där Heini Ikonen vann på 4.45,03.

I morgon tävlar Blomqvist alltså på 800 meter och möjligtvis också på söndagen på 3000 meter.

Totalt åtta SFI-medaljer under öppningsdagen

IK Falken tog föreningens andra FM-medalj för dagen då Robin Kronqvist var tvåa på 1500 meter i H20-klassen. Hans tid 3.59,31 var samtidigt nytt personbästa. Niklas Heikkilä knep guldet på tiden 3.59,02.

Också Gamlakarleby IF fick hem två medaljer från fredagen.

Filiph Johansson blev finländsk mästare för U23-åringar på 400 meter. Med sin tid 48,52 var han en dryg tiondel snabbare än tvåan Ilary Ryyppö.

– Jag var ute efter segern, inte en bra tid. Det var inte det bästa loppet, säger Johansson i förbundets pressmeddelande.

Minna Hollanti tog FM-silver i spjut i U20-klassen med resultatet 51,16, en knapp meter från hennes personbästa. Hon blev ändå över tre meter från segraren Julia Valtanen som kastade 54,68.

Sammanlagt blev det åtta SFI-medaljer. Nea Mattila knep brons i 22-åringarnas 400-meterslopp, medan Elin Mickos knep silver på samma distans i U20-klassen.

Viktor Kantele knep brons i dagens sista gren, 110 meter häck i H22-klassen.

Jessica Kähärä i farten.
Bildtext Två medaljer för multitalangen Kähärä.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Kähärä hem med två FM-medaljer efter öppningsdagen

Emma Nyman tog FM-silver i höjd i U20-klassen då hon med resultatet 169 var bättre än trean Inka Mehtola på samma resultat.

Jessica Kähärä tog en klar seger i tävlingen med resultatet 178. Hon försökte ännu på höjden 183 men rev tre gånger.

– Öppningshöjderna gick bra men sedan började jag känna smärta i akillessenan och vaden. Som helhet är jag ändå nöjd över tävlingen, sade Kähärä.

Kähärä tog senare sin andra personliga FM-medalj då hon var tvåa på 100 meter häck med tiden 14,09.

Samtliga resultat från fredagens tävlingar hittas här.

Diskussion om artikeln