IS-polis allt starkare i lägret som inhyser kalifatets tidigare invånare – finländska kvinnor vill återvända hem

Yles Antti Kuronen är den enda finländska journalist som har besökt flyktinglägret al-Hol. Han beskriver förhållandena i lägret som precis lika skrala som för flera månader sedan, då han senast rapporterade därifrån.
- Fortfarande lever de här människorna i ganska primitiva tält. Toaletterna är likadana, marken har inte bearbetats och där är mycket damm. Ganska lite har gått framåt och omständigheterna är nog väldigt tuffa. Och precis nu var det den hetaste tiden på året, och det var verkligen otroligt hett.
Frågan om att europeiska medborgare, som bosatt sig i den så kalla Islamiska staten, skulle återvända till sina hemländer är mycket omdebatterad. De finländska kvinnorna Kuronen träffade på sin reportageresa vill gärna återvända hem, förutom en.
- Jag har träffat sex kvinnor och via anhöriga har vi några kontakter till. Alla vill komma till Finland, förutom en kvinna jag träffade på den här resan. Hon har ändrat sig precis för några veckor sedan, och vill inte komma till Finland.
- I maj, då jag senast besökte lägret, trodde de här kvinnorna att de kanske ganska snabbt skulle få komma till Finland, men nu håller de kanske lite på att tappa hoppet.
Säkerhetsläget i al-Hol har försämrats, varför det?
- Det är intressant och det märkte man nu. I det här lägret så finns det en viss grupp som upprätthåller en IS-polis, som fanns redan i kalifatet och den här polisen har blivit starkare. Många jag pratade med sade sig vara rädda för den här polisen. Om du talar med de kurdiska vakterna eller ger en intervju eller liknande, så kan de senare komma och hämnas och misshandla folk.
- Det har att göra med att du har 20 000 människor i dåliga omständigheter i lägret, och de börjar tappa framtidstron. USA:s armé, som också befinner sig i området, har varnat att läget i al-Hol är en tidsbomb.
Finns det en risk att människorna i lägret nu blir mer radikaliserade av att vara där?
- Nog är det en möjlighet. Om de plötsligt upplever att de inte har en annan utväg, att de förlorar hoppet om att alls återvända. USA har sagt att alla länder borde ta hem kvinnor och barn från al-Hol, för man kan inte avradikalisera någon där.
- Sedan finns det också säkerhetshot i det här området, både Turkiet och Syriens al-Assad har hotat att anfalla det. Och risken finns ju till exempel också att alla de här människorna plötsligt rymmer.
Hur länge kan ett sådant här läger få finnas kvar?
- I det här autonoma kurdiska området säger myndigheterna nu att bollen är hos Europa. De vill att Europa ska fatta beslut och ta hem särskilt kvinnorna och barnen. De säger att de inte har resurser att upprätthålla lägret i all oändlighet.
Antti Kuronen intervjuades i TV-Nytt 30.8.