Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blivande biskopen Bo-Göran Åstrand: "Det krävs en hel församling för att lära upp en präst"

Från 2019
Kyrkoherde Bo-Göran Åstrand i Jakobstad
Bildtext Bo-Göran Åstrand
Bild: Yle/Kjell Vikman

Den gångna veckan har varit kyrkoherde Bo-Göran Åstrands sista arbetsvecka i Jakobstad. Nu flyttar han till Borgå och i slutet av månaden installeras han som biskop för Borgå stift.

På ett sätt är det här ett stort steg, med ny bostadsort och nya arbetsuppgifter. Samtidigt är jobbet som kyrkoherde och som biskop rätt lika varandra, säger Åstrand:

- Det är administration, förvaltning och helhetsansvar, men bara i lite större format.

Bo-Göran Åstrand valdes i april till nuvarande biskopen Björn Vikströms efterträdare. Han installeras som biskop vid högmässan den 29 september.

- Det ska bli roligt att få vara med om det här, men jag hoppas att det blir en gemensam fest och att det inte blir alltför stort fokus enbart på mig, säger Åstrand.

"När jag blir stor, då ska jag bli präst"

Bo-Göran Åstrand växte upp i en jordbrukarfamilj i Purmo i Pedersöre kommun. Han var den äldsta i en syskonskara på sju barn.

- Det var ju nog ett tufft jobb för mina föräldrar, men de fixade det och gjorde det bra.

Intresset för det kyrkliga väcktes av dåvarande kyrkoherden i Purmo, Bo-Jarl Klingenberg.

- Jag fascinerades av hans och hans fru Anna-Lisas sätt att komma hem till människor i sorg eller glädje, slå sig ner och sprida en god och varm atmosfär runt sig.

En viktig person i Åstrands barndom var hans farmor. Hon talade om livsfrågor med honom och lärde honom att lita på gud.

- Sen hade hon mig att spela koralboken runt, varje psalm om och om igen. Det var jobbigt som bara den, men i dag är jag ju tacksam för det.

Det var också på en utfärd tillsammans med farmor och en grupp marthor som Åstrand första gången berättade för någon om sina framtidsplaner.

Sällskapet hade guidats runt i Replot kyrka. Då de andra stod nedanom trappan och var på väg mot bussen stod han kvar.

- Så kom de här orden: "När jag blir stor, då ska jag bli präst". Så marthorna var de första som jag sade det officiellt till.

Människomöten ger perspektiv

Så blev det också. Bo-Göran Åstrand prästvigdes år 1991 och fick arbete som församlingspräst i Jakobstads svenska församling. Senare avancerade han till kaplan och 2007 valdes han till kyrkoherde.

- Att jag fick komma hit har gjort mig till den jag är i dag. Jag brukar säga att "det krävs en hel församling för att uppfostra en präst", man kan inte bli präst utan en församling.

Åstrand säger att han har trivts mycket bra som kyrkoherde i Jakobstads svenska församling. Där har han lärt sig betydelsen av samarbete och samverkan för att komma framåt.

- De principerna tar jag med mig och fortsätter i samma spår som Björn (Vikström). Jag ser som min främsta uppgift att sammanfoga människor och resurser i den krävande miljö som kyrkan befinner sig i.

Det är inte för att göra något "solistjobb" som Bo-Göran Åstrand flyttar till Borgå, utan han tänker söka stöd hos sina medarbetare. För att använda musiktermer går han från att ha spelat ett av instrumenten i en orkester till att bli dirigent.

- Det jag tar med mig är samarbetsprinciperna och hur man tillsammans skapar en gemensam melodi.

En värdefull erfarenhet från arbetet i församlingen är också alla människomöten. Genom dem har Åstrand sett trons många perspektiv.

- Inte skulle jag göra något annat val om jag skulle få göra om den här resan. Den har varit såpass fin och meningsfull tack vare alla människomöten.