Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Transfern till Carolina en nystart på Alex Lintuniems karriär: ”Jag vill visa att jag hör hemma i NHL"

Från 2019
Alex Lintuniemi
Bildtext Alex Lintuniemi är taggad inför Carolina Hurricanes träningsläger.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Alex Lintuniemi har jagat NHL-drömmen i flera år. Tillsvidare har han bara matcher i farmarligan AHL på sin meritförteckning. Men transfern till Carolina Hurricanes ger honom hopp om att han kan få foten i NHL-dörren.

Tre säsonger i Los Angeles Kings-organisation var nog för bägge parter. Carolina Hurricanes plockade Alex Lintuniemi från den fria marknaden i somras – en transfer som den 23-årige backen tog emot med öppna armar.

– Det var en bra nyhet. Nu får jag en nystart på min karriär. Jag hade varit länge i Los Angeles organisation. Jag fick aldrig chansen i Kings. Jag hoppas på något bättre i Carolina, säger Lintuniemi till Yle Sporten.

Större möjlighet till genombrott

Alex Lintuniemi har hunnit studera vad flytten från den amerikanska västkusten till östkusten innebär för hans karriär. Hans analys är försiktigt postiv.

– Det tycker jag. Carolina har färre backar, så jag tycker jag har en bättre chans där än i Kings. Snart bär det av, så vi får se hur det blir, säger Lintuniemi.

Transfern innebär en stor förändring också för hans fru och dotter. Men då erbjudandet kom gällde det att agera snabbt.

– Vi diskuterade igenom det hela med familjen. Vi tackade ja genast. Vi var överens om att flytten var det bästa för min karriär och också för familjen.

Alex Lintuniemies insatser i AHL premierades inte med någon NHL-kommendering.
Bild: Joshua Lavallee/Icon Sportswire/AOP

Efter diskussioner med Hurricanes ledning känner Lintuniemi tillförsikt inför klubbens stora träningsläger, som inleds den 12 september.

– Därifrån kom det mycket positivt. Det var de som ville ha mig och de är lika ivriga som jag.

Välkomnar snabb ishockey

Alex Lintuniemi upprepar flera gånger under intervjun att han har jobbat stenhårt den här sommaren för att vara i toppform då träningslägret inleds.

Träningskompisar har han gott om. Han håller nästan dagligen till i Sundholmens ishall i Helsingfors och träningspassen kryllar av NHL-stjärnor. Från Mikael Granlund till Teuvo Teräväinen och Miro Heiskanen.

Alex Lintuniemi tränar
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Lintuniemi märks tydligt i sällskapet i och med sin stora kroppshydda (192 centimeter/105 kilogram), men för att vara en jätte så hänger han väl med i svängarna. Ett måste med tanke på att ishockeyn i NHL blivit allt snabbare och mer teknisk.

– Det är en bra sak för mig. Tempot har gått upp och pucken rör sig mer och snabbare. Jag tycker om att röra på mig och spela med pucken så jag tycker att det är en bra sak för min karriär att tempot har höjts. Det passar mig mycket bra.

Retur till Europa inte aktuell än

Alex Lintuniemi har tre säsonger i farmarligan AHL bakom sig. Spelarlönerna i AHL är, som bekant, avsevärt blygsammare än i NHL.

Det är en stor orsak till att många spelare inte vill harva på alltför länge i farmen. Det är i så fall lukrativare att spela i någon europeisk liga.

Alex Lintuniemi i Ontario Reign
Bildtext Alex Lintuniemi spelade tre säsonger i Ontario Reign.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Trots det är en retur till Europa inte är aktuell för Lintuniemi. Tillsvidare.

– Det finns inte en deadline. Men vi något skede måste man kolla på alternativ. Men jag ska först försöka ta en plats i NHL. Det har varit mitt mål sedan jag var liten. Så jag har inte bråttom tillbaka till Europa.

– Jag har fått anbud från Europa som jag kunde ha nappat på. Men jag vill spela i NHL, så därför har jag valt den här vägen.

Det enda han drömmer om just nu är att få en chans att visa upp sitt kunnande.

– Om jag får den så kan jag ta en ordinarie plats i NHL. Jag vill visa att jag hör hemma i NHL.

Korta fakta om Alex Lintuniemi

Ålder: 23 år
Moderförening: Helsingfors IFK
Bästa tv-serien: Stranger Things
Senast lästa boken: Det är säkert en bok som min mamma gav till mig en jul. Hon gav mig tio euro om jag läste den.
Bästa hockeyskämtet: Att placera en mugg vatten i lagkamrats hjälm är en klassiker. Om han inte märker det så rinner vattnet ut i hans hår och han har kallt om huvudet på isen i en timme.
Förebilder: För länge sen Steve Yzerman och Nicklas Lidström. På senaste år Henrik Zetterberg.

Diskussion om artikeln