Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Peter Vesterbacka litar på att Tallinntunneln kan byggas trots eventuella geologiska problem

Från 2019
Peter Vesterbacka med spade i handen.
Bildtext Peter Vesterbacka med spade i handen (arkivbild).
Bild: Yle / Derrick Frilund

Geologiska undersökningar visar enligt Helsingin Sanomat att det kan bli utmanande att bygga en tunnel från Finland till Tallinn.

Affärsmannen Peter Vesterbacka som leder ett kommersiellt tunnelprojekt mellan Finland och Estland säger att uppgifterna inte kommer som en överraskning.

Vesterbacka lovar i en intervju för Yle att det kommer att göras fortsatta undersökningar av berggrunden i det aktuella området.

- Helt säkert kan man hitta ännu svårare ställen där man har byggt tunnlar. När man bygger en hundra kilometer lång tunnel är det naturligt att man kommer att stöta på utmaningar. Vi är beredda på sådana och det finns ingen större anledning till oro, säger Vesterbacka som var i Shanghai då Yle talade med honom.

“Största delen är hård berggrund”

Vesterbacka anser att de geologiska förhållandena med tanke på Tallinntunneln är bra. Han anser att det finns tekniska lösningar på eventuella problem.

Han säger att man måste göra provborrningar på de problematiska ställena för att kunna avgöra var tunneln ska gå.

- Vi har hela tiden sagt att det här inte är ett tekniskt problem utan det finns flera andra slags problem. Det finns mycket att göra innan vi uppnår målet att tågtrafiken är i gång 2024.

Vesterbackas tunnelprojekt är inte det enda i sitt slag. Den offentliga sektorn har ett konkurrerande tjänstemannadrivet projekt.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel som skrivits av Hanna Hanhinen