Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brinnande barrikader och tårgas i Hongkong - Tiotusentals demonstranter på gatorna trotsar polisens förbud

Från 2019
Demonstranterna byggde en väldig brannande barrikad i centrala Hongkong.
Bildtext Brinnande barrikader stoppade kravallpolisen i centrala Hongkong.
Bild: EPA-EFE/VIVEK PRAKASH

Hongkong skakades igen av hårda kravaller under lördagen. Kravallpolis och svartklädda demonstranter drabbade samman i stadens centrum under eftermiddagen och kvällen.

De allt våldsammare demonstrationerna i staden har nu pågått i tre månader och det finns inga tecken på en lösning på konflikten.

Lördagen var femårsdagen för Fastlandskinas beslut att inte tillåta fria val i Hongkong. Myndigheterna hade utfärdat ett demonstrationsförbud för att försöka lugna ned situationen, men tiotusentals aktivister valde att trotsa förbudet.

Demonstranter kastar tillbaka tårgasgranater mot polisen i Hongkong
Bildtext Demonstranter kastar tillbaka tårgasgranater mot polisen i Hongkong
Bild: EPA-EFE/VIVEK PRAKASH

Lördagens hårdaste sammandrabbningar inträffade kring Hongkongs lokalparlament. Demonstranterna lyckades bryta sig igenom polisens barrikader men drevs sedan tillbaka.

Polisen använde sig av vattenkanoner och stora mängder tårgas. Vattenkanonen avfyrade blåfärgat vatten, sannolikt för att göra det enklare för polisen att senare identifiera demonstranter.

Demonstranter sitter på en betongmur som målats med texten Chinazi.
Bildtext Demonstranter sitter på en betongmur som målats med texten Chinazi.

Demonstranterna kastade sten och brandbomber mot polisen. Efter att de tvingades retirera från lokalparlamentet byggde demonstranterna en stor brinnande barrikad över en av huvudgatorna i centrum.

‒ Fredliga demonstrationer fungerar inte. Jag tror att de (de radikala demonstranterna) måste få utlopp för sin ilska för att uppnå något, sade en 22-årig demonstrant till AFP.

En demonstrant med kikare i Hongkong
Bildtext En demonstrant följer med situationen under dagens oroligheter i Hongkong.
Bild: EPA-EFE/VIVEK PRAKASH

Senare på kvällen lokal fortsatte spridda sammandrabbningar mellan polis och demonstranter runt om centrum av Hongkong. Demonstranterna retirerade undan polisen för att sedan samlas på nytt.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln