Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hongkongs kluriga demonstranter utmaning för polisen – och Kina

Från 2019
Demonstranterna tog tillfälligt över en av huvudgatorna. Kinas största garnison i Hongkong finns bakom muren till vänster.
Bildtext Demonstranterna tog tillfälligt över en av huvudgatorna. Kinas största garnison i Hongkong finns bakom muren till vänster.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Tårarna börjar rinna en kort stund innan man känner den motbjudande lukten av tårgas. Det här fenomenet har Hongkongborna fått vänja sig vid under den gångna sommaren, för kravallpolisen avfyrar numera rutinmässigt tårgas mot demonstranter.

Också idag var tårgas i bruk. Några unga demonstranter blev bestörta när de såg att jag inte använde en ansikts- eller gasmask.

- Ursäkta sir, men ni borde absolut skydda er. Polisen är aggressiv, förklarade de.

När jag sade att jag inte hade en mask såg de till att jag skulle få en. De hällde till och med vatten på den för att den skulle fungera bättre.

Demonstranterna använder masker dels för att skydda sig och dels för att dölja sin identitet. Hårda straff väntar dem som blir dömda för att ha deltagit i upplopp.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Misslyckad avskräckning, häftig graffiti

Demonstranternas ursprungliga avsikt var att marschera till Kinas beskickning i Hongkong. Polisen hade förbjudit demonstrationen och meddelat att alla som bröt mot förbudet riskerade att bli dömda till fem år i fängelse.

Ändå deltog tiotusentals människor i dagens protester. De flesta var studerande och gymnasister men också pensionärer och barnfamiljer var på plats.

Genom att uppföra barrikader lyckades demonstranterna själva stänga av största delen av gatorna i stadskärnan. Inga poliser syntes till på dem, och det föranledde några ungdomar att måla graffiti på den statsägda kinesiska banken Bank of Chinas fönster.

Ungdomar såg med sina paraplyer till att det var omöjligt att identifiera personen som målade graffiti på Bank of China.
Bildtext Ungdomar såg med sina paraplyer till att det var omöjligt att identifiera personen som målade graffiti på Bank of China.
Bild: Björn Ådahl / Yle

”Chi - nazi” och ”Revolution in Hong Kong”, stod det på dem.

Ineffektiva vapen, intressant disciplin

Demonstranterna började marschera mot den kinesiska beskickningen, men när de hade kommit halvvägs bestämde de sig för att svänga om. Det nya målet var Hongkongs parlament och förvaltningens byggnader.

Kravallpoliser var på plats för att försvara byggnaderna. De använde både tårgas och vattenkanoner, men demonstranterna gav inte vika.

Med ens spred en del demonstranter ett budskap om att det var bäst att retirera. Disciplinerat och snabbt lydde de flesta ordern och började gå bort i olika riktningar.

Demonstranterna använder både skyltar och handsignaler för att sprida budskap. Den huvudsakliga kommunikationen sker via internet.
Bildtext Demonstranterna använder både skyltar och handsignaler för att sprida budskap. Den huvudsakliga kommunikationen sker via internet.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Det här är typiskt. Demonstranterna är oerhört skickliga på att kommunicera via sina smartmobiler och olika signaler, och de har placerat folk på strategiska ställen för att hålla utkik för polisen.

Demonstranter som vatten

Tack vare det hade största delen av demonstranterna lämnat området kring förvaltningsbyggnaderna när stora mängder nya kravallpoliser anlände. Det här är en taktik som demonstranterna är stolta över.

- Vi är som vatten. Vi flyter snabbt bort när det behövs, säger de.

Demonstranterna ämnar använda samma taktik ifall Kinas armé får i uppgift att kväsa dem. De flesta Hongkongborna hoppas att det inte ska bli nödvändigt.

Diskussion om artikeln