Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals runtom i Storbritannien demonstrerade mot premiärminister Johnsons "kupp"

Från 2019
Demonstrationer 31.8 mot Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet.
Bildtext Demonstrationer för demokrati och mot premiärminister Boris Johnson.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Demonstrationer ägde rum i tiotals städer runtom i landet på lördag, med högljudda protester mot premiärminister Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet. Somliga kallar Johnsons drag diktatoriska.

- Ingen röstade för en diktatur, säger 55-åriga Bridie Walton under en demonstration i Exeter och tillägger att brexit har fått henne att demonstrera för första gången i sitt liv.

- De här är handlingar av en man som är rädd för att hans argument inte håller.

Johnsons beslut hindrar de facto diskussionen kring brexit, eftersom stängandet av parlamentet omöjliggör debatt inför det stundande utträdet ur EU. Oppositionsparlamentariker har också haft för avsikt att stifta lagar som skulle förhindra ett avtalslöst brexit.

Demonstrationer 31.8 mot Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet.
Bildtext Demonstranter liknar situationen till Tyskland år 1933, då nazisterna tog makten och satte medborgerliga rättigheter ur spel.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Premiärminister Johnson har lovat att Storbritannien ska träda ut ur unionen senast den 31 oktober, vare sig landet lyckas nå ett avtal med EU eller inte.

Johnsons kabinett intygar att det är normalt för parlamentet att ta en paus i september och oktober, men hans kritiker säger att pausen nu är onormalt lång och ett dåligt maskerat försök att hindra debatt.

I lördagens största demonstration samlades tusentals människor utanför premiärministerns residens 10 Downing street och skanderade att Johnson är en lögnare som borde skämmas.

Demonstrationer ägde rum i tiotals städer från Exeter till London och Manchester till Newcastle. Folk i nordirländska Belfast och skotska Glasgow och Edinburgh samlades också i protest.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, på besök i Skottland som bäst, hotade med en förtroendeomröstning mot regeringen.

Många försöker också hindra premiärminister Johnsons beslut på juridisk väg, flera stämningar har lämnats in mot stängningen. En domstol i Skottland ska höra ett fall på tisdag och ett annat fall, som stöds av brexitmotståndaren och tidigare premiärministern John Major, ska höras på torsdag.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln