Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

80 år sedan andra världskriget bröt ut - ledare från ett 40-tal länder väntas delta i minneshögtidligheter i Warszawa

Från 2019
Uppdaterad 01.09.2019 11:56.
Minneshögtider exakt 80 år efter andra världskrigets utbrott - Spela upp på Arenan

I dag, söndag, har det förlöpt exakt 80 år sedan andra världskriget bröt ut. Representanter för närmare 40 länder väntas delta i den minnesceremoni som i dag ordnas i Warszawa i Polen.

Nazitysklands angrepp mot Polen den 1 september 1939 brukar räknas som början på andra världskriget.

I den polska huvudstaden Warszawa ordnas i dag en minneshögtid som statsledare från närmare 40 länder väntas delta i.

USA, Tyskland och Finland deltar - Ryssland inte bjuden

Till Polen reser bland annat USA:s vicepresident Mike Pence samt Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Finland representeras av riksdagens vice talman Tuula Haatainen.

USA:s president Donald Trump har ställt in sitt besök på grund av orkanen Dorian som väntas nå landet i början av nästa vecka.

Enligt tidningsuppgifter har Polen emellertid vägrat bjuda in den ryska ledningen på grund av Rysslands verksamhet i Ukraina.

Inte heller Frankrikes president Emmanuel Macron eller Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att delta i minneshögtiden.

Belysning kring Westerplatte-monumentet i Gdansk, Polen.
Bildtext Belysning 80-årsdagen till ära kring Westerplatte-monumentet i Gdansk, Polen.

Kriget som skördade närmare 50 miljoner liv

Den händelse som allmänt brukar betraktas som början på andra världskriget är när Tyskland invaderade Polen den första september 1939.

Händelsen föregicks av iscensatta angrepp mot Tyskland, som den tyska führern Adolf Hitler använde som svepskäl för att attackera.

Finland drogs in i kriget den 30 november samma år då Sovjetunionen anföll landet.

För Finlands del kallas första delen av andra världskriget för vinterkriget, som varade från den 30 november 1939 till den 13 mars 1940 och avslutades med den hårda Moskvafreden.

Högtidligheterna inleddes i Wielun

Krigets första bomber föll redan i gryningen i den polska staden Wielun.

Ceremonierna i dag inleddes tidigt i morse i Wielun, där Polens president Andrzej Duda och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier var på plats och höll tal.

I sitt tal bad Steinmeier om förlåtelse för en av historiens blodigaste konflikter.

- Jag bugar mig inför offren till attacken i Wielun. Jag bugar mig inför de polska offren till Tysklands tyranni. Och jag ber om förlåtelse, sade Steinmeier både på tyska och polska.

Människor samlade för minneshögtidligheter 80 år efter andra världskriget i den polska staden Wielun, där krigets första bomber föll.
Bildtext Människor deltog i en minnesceremoni i Wielun där krigets första bomber föll.
Polens president Andrzej Duda (till vänster) och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (längst till höger) besökte museet i Wielun i samband med minneshögtidligheterna i staden den 1 september 2019.
Bildtext Polens president Andrzej Duda (till vänster) och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (längst till höger) besökte museet i Wielun i samband med minneshögtidligheterna som ordnades i staden. I mitten Zofia Burchacinska och Jozef Stepien, vittnen till bombningarna i Wielun.

Även Duda fördömde för sin del Nazitysklands attack mot Polen, en handling som han kallade både barbarisk och en krigsförbrytelse.

- Jag är övertygad om att dagens ceremoni kommer att bli historiskt betydelsefull för vänskapen mellan Polen och Tyskland, sade Duda och tackade Steinmeier för hans närvaro.

Senare under dagen kommer Steinmeier, Duda och USA:s vice president Mike Pence att hålla tal under ceremonin som ordnas vid Pilsudskitorget i Warszawa. Vid torget ligger även Den okände soldatens grav, ett militärt minnesmärke för alla de som offrat sina liv för sitt hemland.

Den okände soldatens grav i Warszawa, Polen.
Bildtext Den okände soldatens grav i Warszawa.

Parallella högtidligheter har även ordnats i Gdansk där den polska premiärministern Mateusz Morawiecki och EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans närvarat.

Närmare sex miljoner polacker omkom under kriget, som sammanlagt krävde mellan 40 och 60 miljoner människors liv.

Källor: AFP, Reuters, STT

Diskussion om artikeln