Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens president varnar för imperialistiska tendenser i Europa - talade på årsdagen av att andra världskriget bröt ut

Från 2019
Polens president Andrzej Duda och hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier deltog i en minnesceremoni i Wielun i Polen tidigt på morgonen den 1 september.
Bildtext Polens president Andrzej Duda och hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier deltog i en minnesceremoni i Wieluń i Polen tidigt på morgonen den 1 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polens president Andrzej Duda har under årsdagen för att andra världskriget bröt ut för 80 år sedan kritiserat Ryssland för imperialistiska tendenser.

Duda nämnde inte Ryssland vid namn, men han talade om militära aktioner mot Georgien 2008 och mot Ukraina 2014 som ändrade på gränser.

Duda efterlyste i talet i Polens huvudstad Warszawa sanktioner och beslutsamma åtgärder för att visa att alla militära aggressioner kommer att leda till starka motreaktioner.

Andra världskriget bröt ut den 1 september 1939 då Nazityskland gick till attack mot Polen.

Till skillnad från minnesceremonin för tio år sedan var Rysslands ledare Vladimir Putin inte inbjuden till årets ceremoni, med anledning av Rysslands annektering av Krim 2014.

Pence lovar att USA stöder Ukraina

USA:s vice president Mike Pence lovade i sitt tal att USA fortsätter att stöda Ukraina. Pence uttalade sig efter att ha träffat sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj, som också deltog i minneshögtiden.

Ceremonierna i Polen inleddes tidigt på morgonen i den lilla staden Wieluń, som var den första orten som Tyskland bombade då kriget bröt ut.

Tysklands president bad om ursäkt

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier bad i sitt tal det polska folket om ursäkt för den tyska attacken.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier talar i Warszawa den i september 2019, på  80-årsdagen av andra världskrigets utbrott.
Bildtext Tysklands president Frank-Walter Steinmeier talar i Warszawa den i september 2019, på 80-årsdagen av andra världskrigets utbrott.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Som tysk står jag här barfota. Jag blickar tillbaka med tacksamhet för det polska folkets kamp för frihet. Jag bugar mig bedrövad över offrens lidande, sade Steinmeier i Warszawa.

- Jag ber om förlåtelse med anledning av Tysklands historiska skuld. Jag erkänner vårt bestående ansvar, sade Steinmeier vidare.

Den tyske presidenten varnade också för farorna med nationalism i Europa och han efterlyste ett enat Europa som en garanti för fred i framtiden.

Även förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes premiärminister Edouard Philippe och andra ledare deltog i minnesceremonin.

Källor, AP, Reuters

Diskussion om artikeln