Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Labour och Toryrebeller ska hindra Storbritannien från att krascha ut ur EU

Från 2019
Uppdaterad 29.09.2019 13:03.
Brexitdemonstrant som viftar med flaggor.
Bildtext Brexitdemonstrant utanför Downing Street i London 31.8.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under de kommande dagarna ska brittiska parlamentsledamöter presentera lagförslag som ska förhindra en hård brexit den 31 oktober. Första förslaget väntas redan på tisdag, då parlamentet återvänder från sin sommarpaus.

Parlamentsledamöter som motsätter sig ett avtalslöst brexit kommer att så fort som möjligt försöka få igenom lagar som tvingar premiärminister Boris Johnson att ansöka om en förlängning av utträdet ur EU.

Labourpartiets talesperson för brexit Keir Starmer går inte in på några detaljer men säger till BBC att planen är väldigt enkel:

- Planen är att hindra Boris Johnson från att låta oss lämna EU utan avtal den 31 oktober.

Parlamentsledamöternas försök att hindra premiärministern försvåras av Johnsons beslut att tillfälligt upphäva parlamentet i fem veckor.

Det här innebär att parlamentet kommer att vara stängt från den 10 september till den 14 oktober, vilket ger parlamentet en väldigt kort tid för att hinna stifta lagar som kunde förhindra en hård brexit den 31 oktober.

Det senaste om brexit

Flerpartigrupp ska presentera nya lagförslag

En flerpartigrupp med parlamentsmedlemmar och juridiska experter planerar att presentera juridiska åtgärder som ska stoppa ett avtalslöst brexit utan parlamentets godkännande, redan på tisdag.

- Jag hoppas att vi kommer att ha en debatt där vi lyckas föra samman underhuset, säger Labourpartiets skuggfinansminister John McDonnell till Sky News.

McDonnell tillägger att det absoluta målet under nästa vecka är att se till att parlamentet får sista ordet.

Låter sig regeringen stoppas av juridiska åtgärder?

Minister Michael Gove från Torypartiet, som intervjuades av BBC på söndag, gick inte med på att garantera att regeringen kommer att följa några lagar som skulle förhindra Storbritannien att lämna EU utan ett avtal.

- Låt oss se vad lagstiftningen säger, svarade Gove på frågan om regeringen kommer att följa eventuella nya lagar om utträdet ur EU.

Boris Johnson har gjort det väldigt klart att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Gove påpekar att regeringen nog ändå skulle föredra ett avtal.

- Regeringen gör ingenting för att främja ett avtalslöst utträde.

En stressig arbetsvecka väntar parlamentsledamöterna, skriver det brittiska underhuset på Twitter.

EU tillmötesgår inte Johnsons "backstop"-krav

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har meddelat att EU inte kommer att slopa "backstop"-avtalet, ett förslag som Boris Johnson lagt fram i ett brev till Europeiska rådet.

BBC skriver att "backstop"-avtalet, som ska förhindra att gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och Irland, enligt Barnier är det mest flexibla EU kan erbjuda.

Johnson har tidigare sagt att "backstop"-avtalet måste slopas om en avtalslös brexit ska kunna undvikas.

Förtroendeomröstning mot regeringen möjlig

Det är inte ovanligt med höstpauser i parlamentet men pausen som Johnson utlyst är en längre paus än vanligt.

Johnsons beslut om att stänga parlamentets nuvarande session i förtid ökar sannolikheten för att oppositionen kommer att vilja genomföra en förtroendeomröstning mot premiärministern nästa vecka.

Oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn vill fälla Johnsons regering och sedan låta parlamentet utse en tillfällig flerpartiregering med honom själv som premiärminister.

Michael Gove i närbild.
Bildtext Michael Gove vägrade flera gånger i en intervju med BBC att utesluta möjligheten att regeringen skulle kunna ignorera nya lagar som kunde stoppa brexit om de blev godkända i parlamentet.
Bild: EPA-EFE / WILL OLIVER
Labourledaren Jeremy Corbyn
Bildtext Jeremy Corbyn under lördagens (31.8.2019) protest mot Johnsons "stängning" av parlamentet. Corbyn har föreslagit en förtroendeomröstning mot premiärministern.
Bild: AFP / Lehtikuva

Avtalslöst brexit kan ge Corbyn ett lyft

Tidigare justitieminister David Gauke från Torypartiet vill undvika en hård brexit, men han är inte beredd att stöda Corbyn.

Gauke är rädd för att en hård brexit kan gagna Corbyn.

- En sak jag oroar mig för är att en hård brexit skapar ett kaos som leder till att Jeremy Corbyn kunde vinna nästa parlamentsval, säger Gauke till Sky News.

Gauke var en av flera Toryministrar som valde att avgå när Johnson blev premiärminister.

Torymedlemmar varnas för att rösta mot regeringen

Enligt tidningen The Sun kommer Tory-parlamentsledamöter som röstar för en förlängning av brexit under nästa vecka, inte få ställa upp för partiet i kommande val.

Det här har varken bekräftats eller dementerats av Johnson eller hans regering.

Däremot har premiärministern varnat parlamentsledamöter som tänker rösta för en förlängning av brexit att de riskerar att skapa kaos i landet.

På måndag ska Johnson presentera sin brexitplan för Gauke och andra "Toryrebeller" som motsätter sig en hård brexit.

Källor: BBC, Reuters, The Guardian

Diskussion om artikeln