Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tryckt stämning i F1-depån efter tragiska dödsolyckan: ”När en kollega omkommer drabbar det alla”

Från 2019
Charles Leclerc kramar om en kvinna.
Bildtext Charles Leclerc träffade Anthoine Huberts mamma före tävlingen.
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Förarna bar sorgeband, en tyst minut hölls inför tävlingen och publiken gav stående ovationer. Den tragiska olyckan i formel 2 på lördagen kom att påverka dagens race i Belgien. Det var få människor som log eller skrattade, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Lördagens olycka i formel 2 där fransmannen Anthoine Hubert omkom efter en våldsam krasch skakade en hel motorvärld. Formel 2-serien valde att ställa in söndagens GP men i formel 1 blev det tävling.

Inför starten samlades alla förare på gridden till en tyst minut och bar sorgeband. På det nittonde varvet ställde sig också publiken upp och gav en stående ovation till Hubert som tävlade med nummer 19 på bilen.

På hela området kring Spa-Francorchamps rådde en tryckt stämning, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

– Det var ”back to business” så att säga men det var få människor som log eller skrattade. Det var en dämpad stämning helt enkelt. När en kollega i en lägre klass omkommer så drabbar det alla.

– Det märktes också på prispallen där man inte drack champagne utan bara skålade med flaskorna. Många var nog också glada att de kan åka därifrån, säger han.

F1-förare står i en ring och håller en tyst minut.
Bildtext Före tävlingen hölls en tyst minut.
Bild: xpbimages.com

Tycker du att man skötte det snyggt?

– Ja det tycker jag. Man gjorde det på rätt sätt, det var inte överdrivet utan respektfullt. Jag tycker att man gjorde det bra i dag, säger af Petersens.

Charles Leclerc tog sin första seger i karriären då han vann dagens lopp och han var inte sen att tillägna Anthoine Hubert segern.

– De yngre förarna i serien har kört mot Hubert i de lägre serierna. Leclerc och Esteban Ocon var gamla goda vänner till Hubert, säger af Petersens.

Charles Leclerc håller i en pokal och pekar mot himlen.
Bildtext Charles Leclerc tillägnade Hubert segern.
Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Leclercs seger var efterlängtad, inte bara för honom själv utan också för Ferrari. Leclerc har blivit snuvad på segern två gånger tidigare den här säsongen men nu lyckades han ta det italienska stallets första triumf sedan Kimi Räikkönen i oktober förra året.

– Det var nog ett enormt jubel i Italien. Det fanns en gammal tradition att den lokala prästen i Modena brukade ringa i kyrkklockorna varje gång som Ferrari vann men han gick bort för två år sedan så jag vet inte om det har fortsatt.

– Det här var definitivt vad Ferrari behövde efter alla nederlag den här säsongen och segern kom vid rätt tillfälle. Ferrari var favorittippat här och med långa raksträckor är man svårslagna, säger af Petersens.

Verstappen förstörde Räikkönens tävling

Kimi Räikkönen hade skaffat sig en bra startposition till dagens tävling men fick aldrig vara med och köra om poäng. I den första kurvan small det till i kamp med Max Verstappen och loppet var förstört.

– Max Verstappen tänkte inte där vilket han borde ha gjort, det går inte att köra om där för luckan var för liten. Max fick ju själv bryta men han förstörde också Kimis lopp.

– Kimi hade stora möjligheter att ta poäng igen. Jag är helt övertygad att han skulle ha kört in bland de tio bästa och med den rutinen han har skulle sexa-sjua inte varit omöjligt, säger af Petersens.

Kimi Räikkönens bil flyger upp på två hjul i en kurva, Max Verstappen ligger bakom
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

För Valtteri Bottas blev det en ny pallplacering men han var aldrig riktigt med i kampen om segern. Dessutom slutade Lewis Hamilton tvåa i tävlingen och det betyder att det nu skiljer 65 poäng mellan stallkamraterna.

Enligt af Petersens får Bottas snart börja fokusera på att hjälpa fram Hamilton till VM-titeln i stället för att kämpa mot britten.

– Frågan är om stallet behöver säga till honom, jag tror att Valtteri av egen fri vilja snart kommer att lägga sig bakom och hjälpa fram Lewis till en sjätte titel och bevaka sin andraplats i VM.

– Alla vill bli världsmästare men att bli tvåa är inte dåligt. Har man Hamilton som stallkamrat så får man en dag kanske inse att man inte klarar av att slå honom i år och göra ett nytt försök nästa år, säger han.