Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flytväst och rätt utrustning räddningen då man föll överbord på Skiftet

Från 2019
I mitten en segelbåt och runtomkring några motorbåtar.
Bildtext Gräns- och sjöbevakningen anländer till olycksplatsen på Skiftet.
Bild: Rajavartiolaitos

En seglare klarade sig med blotta förskräckelsen, efter att han på söndag eftermiddag föll överbord mitt på Skiftet på Skärgårdshavet. Tack vare tät utrustning hölls mannens telefon torr, och han lyckades ringa efter hjälp själv.

Larmet kom in vid halv fyra på eftermiddagen och det krävde flera samtal på grund av den dåliga täckningen, säger Miikka Rautavirta, yttre befäl vid Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Kvar ombord på segelbåten var seglarens tonåriga son och en hund. Vinden var frisk på Skiftet på söndagen, sonen var sjösjuk och klarade inte av att ensam hjälpa pappan som fallit överbord.

Däremot lyckades sonen ropa till en närliggande segelbåt vad som försiggick, så den andra skepparen kunde förmedla båtarnas position över VHF-kanal 16.

Åbo sjöräddningscentral skickade omedelbart ut en sjöräddningshelikopter, flera båtenheter samt Gränsbevakningens fartyg Uisko.

Sjöräddningshelikoptern anlände till platsen strax efter fyra och lyckades direkt hitta mannen i vattnet. Han vinschades upp och konstaterades vara lätt nedkyld.

Han flögs direkt till Åbo för vård. Efter en granskning av akutvårdare bedömdes han däremot inte behöva ytterligare vård.

En segelbåt till höger och två motorbåtar till vänster.
Bildtext Sjöbevakare bordar segelbåten.
Bild: Rajavartiolaitos

Sjöbevakningens båtenheter nådde olycksplatsen ungefär samtidigt som helikoptern. Sjöbevakare bordade den drivande segelbåten, tog ned seglen och fick båten under kontroll.

Den sjösjuke sonen och hunden skjutsades till fastlandet och segelbåten fördes till närmaste hamn.

Sjöbevakningens yttre befäl Rautavirta betonar vikten av att seglaren hade flytväst och telefon med sig, men påminner också om att alla ombord gärna ska ha klart för sig vad de gör om olyckan är framme.

- När sådant här inträffar så kommer det högst sannolikt som en överraskning. Allting går väldigt fort till exempel då någon faller överbord och då är det viktigt att de som är kvar ombord har klart för sig vad de ska göra för att kalla på hjälp och kunna styra och behärska båten.