Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orkanen Dorian för med sig sju meter höga flodvågor till Bahamas: "Det går inte att säga var gatorna slutar och havet börjar"

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 09:23.
Ett foto på orkanen Dorian taget från internationella rymdstationen ISS
Bildtext Orkanen Dorian har vuxit i styrka och är nu en av de starkaste i regionen under modern tid.
Bild: EPA-EFE/NASA HANDOUT HANDOUT

Orkanen Dorian har orsakat närmast total förödelse i delar av Bahamas. Enligt en del rapporter har flera personer omkommit på Abacoöarna.

Orkanen har styrkan fem på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan och är en av de starkaste i området under modern tid.

Dorian har ihållande vindstyrkor på kring 80 meter i sekunden, i byarna uppmäts betydligt högre siffror. Orkanen för med sig upp till 7 meter höga flodvågor och delar av Abacoöarna rapporteras ligga under vatten.

Förödelsen rapporteras vara närmast total. En invånare i staden Grand Abaco uppger till den amerikanska tv-kanalen NBC News att staden är totalförstörd.

Värsta dagen

Det finns även rapporter om dödsoffer. Bahamas statliga tv-kanal ZNS rapporterar att dess journalister sett kroppar flyta i vattnet.

‒ I delar av Abaco går det inte längre att säga var gatorna slutar och havet börjar, sade Bahamas premiärminister Hubert Minnis.

Minnis var klart då han höll en presskonferens sent på söndagen.

‒ Det här är sannolikt den värsta och sorgligaste dagen i mitt liv. Vi drabbas av en orkan vars like vi aldrig sett i Bahamas historia, sade han.

Orkanen har rivit loss tak, förstört byggnader och kastat bilar upp i luften. Skadornas omfattning är tills vidare oklara. De förvärras av att orkanen rör sig relativt långsamt.

‒ Det är förödande. Det har blivit massiva skador på egendom och infrastruktur men till all lycka har inga dödsfall rapporterats, säger Bahamas generaldirektör för turism och flyg Joy Jibrilu.

Rör sig mot USA

Orkanen rör sig långsamt västerut mot USA:s östkust. Delstaterna Florida, North Carolina och South Carolina har alla utlyst krisläge på grund av hotet från Dorian.

Det är inte säkert att Dorian når land i USA, men orkanen är så stor och kraftig att skadorna trots det kan bli omfattande.

Myndigheterna har utfärdat evakueringsorder längs kusten. I South Carolina har guvernör Henry McCaster gett en evakueringsorder för hela kusten från och med klockan tolv på måndag lokal tid. Ordern gäller 830 000 människor.

‒ Vi kan inte göra alla glada. Men vi tror vi kan hålla alla vid liv, sade han.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln