Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Christina Gestrin är årets Fredrika – belönas för sitt miljöengagemang

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 09:37.
Christina Gestrin.
Bildtext Christina Gestrin har bland annat jobbat på Miljöministeriet och i Forststyrelsen.
Bild: Svenska kulturfonden/Johannes Romppainen

Fredrika Runeberg-stipendiet tilldelas i år tidigare riksdagsledamot Christina Gestrin. Priset får hon för sitt långa engagemang för miljön.

Enligt stipendiekommittén jobbade Gestrin för miljöfrågor långt innan flygskammen, klimatångesten och den globala uppvärmningen fyllde våra flöden.

Gestrin har jobbat både på Miljöministeriet och i Forststyrelsen. Under 15 år i riksdagen var hon bland annat medlem i miljöutskottet.

– Christrina Gestrins arbete och drivkraft är ett utmärkt exempel på samhällsmoderlighet i vår tid. Precis som Fredrika är också Christina Gestrin en föregångare i både samvets- och samhällsfrågor, säger stipendiekommitténs ordförande Ann-Luise Bertell i ett pressmeddelande.

Miljöfrågor viktigare än någonsin

Stipendiekommittén valde att i år fokusera på miljö och ekologi eftersom den anser att det nu är viktigare än någonsin att arbeta med de här frågorna.

– Jag är glad att Östersjöns miljö, klimatet och en hållbar livsstil i dag upplevs som de viktigaste frågorna i samhället. Så har det inte alltid varit. Ännu i slutet av 1980-talet ansåg många att miljövården var ett hot mot samhällsutvecklingen, säger Gestrin i ett pressmeddelande.

Fredrika Runeberg-stipendiet delas ut vid en ceremoni i Runebergshemmet i Borgå på måndag kväll. Stipendiesumman är 10 000 euro.

Fredrika Runebergs stipendiefond verkar inom Svenska kulturfonden. Stipendiefondens syfte är att bevara minnet av Fredrika Runeberg och uppmuntra samhällsmoderlighet.

Diskussion om artikeln