Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flygattack i Jemen krävde över 100 dödsoffer - Röda Korset anklagar den Saudiarabiska militärkoalitionen

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 11:26.
En man står på ruinerna av ett fängelse som bombats sönder i en saudiledd flygattack den 1 september.
Bildtext Flygattacken mot ett interneringsläger i Jemen har krävt minst 100 dödsoffer men Röda korset befarar att siffran kommer att stiga kraftigt.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

En flygattack mot ett interneringsläger i sydvästra Jemen har krävt över 100 dödsoffer. Röda Korset befarar att dödstalet ännu stiger efter attacken som utfördes av militärkoalitionen som leds av Saudiarabien.

Det fanns omkring 170 fångar i det rebellkontrollerade lägret som träffades på söndagen i den sydvästra provinsen Dhamar.

Ett fyrtiotal personer skadades och har tagits in för vård medan resten antas ha dödats, uppger Röda Korsets landschef Franz Rauchenstein.

Rauchenstein som besökte det sönderbombade lägret, befarar att dödstalet ännu stiger eftersom relativt få fångar överlevde attacken.

Attacken hörde till de blodigaste sedan år 2015 då Saudiarabien inledde sitt krig mot houthirebeller i Jemen.

Saudi-kritisk väggteckning i huvudstaden Sanaa i Jemen
Bildtext Saudi-kritisk väggteckning i huvudstaden Sanaa i Jemen.

Militärkoalitionen som leds av Saudiarabien och som får stöd av bland andra USA och Strobritannien, har utsatts för hård internationell kritik på grund av attacker som har riktats mot skolor, sjukhus och bröllopsfester.

Attackerna har krävt tusentals civila dödsoffer och även söndagens attack kan eventuellt betraktas som en krigsförbrytelse.

Koalitionens attacker har också förstört en stor del av infrastrukturen i världen fattigaste arabland och en överväldigande majoritet av befolkningen lider av akut brist på mat och mediciner.

FN anser att den humanitära krisen i Jemen för närvarande är den värsta i världen.

Källor: Röda Korset, Reuters

Diskussion om artikeln