Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Postanställda på nio orter strejkar fram till torsdag - strejken inverkar nästan inte alls på utdelningen säger Posti

Från 2019
Strejkvakter vid ingången till Postis logistikcentral i Dickursby, Vanda måndagen den 2 september.
Bildtext Strejkvakter vid ingången till Postis logistikcentral i Dickursby, Vanda måndagen den 2 september.
Bild: Lehtikuva

Anställda vid Posti strejkar på ett antal orter, i protest mot sämre kollektivavtal och lägre löner för cirka 700 anställda. Arbetsgivaren säger att strejkerna knappt alls påverkar postutdelningen.

De postanställda inledde sin strejk sent på söndag kväll i Vanda, Lundo, Seinäjoki, Jyväskylä, Lahtis, Villmanstrand, Kuopio, Tammerfors och Uleåborg.

- Vi har kunnat sköta det mesta trots strejken men ett antal reklamutskick kan komma att försenas ett dygn. Utdelningen fungerar ändå och det går bra att sända post som normalt, säger Jorma Ainasoja, direktör vid Postis Styrcentral.

Posti anser att strejkerna är olagliga.

Tidningarnas morgonutdelning påverkas inte av strejken. Strejkerna berör inte postens servicepunkter och inte heller frakt- och lagertjänsterna.

700 anställda får lägre lön

Facket protesterar mot planerna på att lönerna för 700 anställda sjunker med cirka 30 procent. I vissa fall kan lönen sjunka med 50 procent.

Också övriga anställningsvillkor försämras, framhåller facket.

Posti har kontrat med att man måste gå över till samma anställningsvillkor som används av konkurrenterna inom paketutdelningen och näthandeln.

Det nya kollektivavtalet ska träda träda i kraft den 1 november 2019.

Källa: Postis pressmeddelande