Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det finns två barn till en avliden finländsk kvinna i lägret al-Hol i Syrien - släktingar vädjar om att barnen tas hem till Finland

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 14:09.
Kvinnor och barn i flyktinglägret al-Hol
Bildtext Al-Hol-lägret i Syrien. Det är svårt att hitta en lösning eftersom det inte finns någon myndighet i Syrien som man kan få kontakt med
Bild: Yle / Antti Kuronen

I flyktinglägret al-Hol i Syrien finns två barn till en numera avliden finländsk kvinna. Barnen föddes i Syrien och är under skolåldern. De lever under svåra förhållanden i lägret.

De som är internerade i lägret är kvinnor och barn som samlats in på områden som hört till terroristorganisationen IS.

Yles reporter Antti Kuronen har besökt lägret och har fått höra om de föräldralösa barnen via en finländsk kvinna. De här barnen vårdas för tillfället av två finländska kvinnor.

Yle har fått uppgiften bekräftad av barnens släktingar som är bosatta i Finland. De har haft kontakt med barnen via de finländska kvinnorna, och har vädjat till finländska myndigheter om att barnen skulle avhämtas och föras till Finland.

Lägret al-Hol i Syrien 8.8.2019 administreras av kurder.
Bildtext Lägret al-Hol i Syrien 8.8.2019 administreras av kurder.
Bild: AFP / Lehtikuva

Barnombudsmannen: Barnen har rätt till ett liv och Finland är skyldigt att trygga deras existens

Förhållandena i lägret al-Hol är primitiva och bedrövliga. Temperaturen rör sig kring 40 grader. Invånarna i lägret har dött av diarré och febersjukdomar.

De utländska barnen i lägret har inte tillgång till trygga lekplatser eller skola.

Barnombudsmannen Elina Pekkarinen säger till Yle per telefon att utgående från de uppgifter som getts ut så åtnjuter barnen inte något skydd på någon som helst nivå.

Finland är enligt lagar och internationella avtal förpliktigat att göra allt för att barnens rättigheter ska säkras, påpekar Pekkarinen.

- Det viktigaste är rätten att hållas vid liv.

Finland är skyldigt att agera också i situationer då finländare är i nöd utomlands. I praktiken ber barnskyddet då Utrikesministeriet om hjälp med utredningar om hur ett barn kan placeras i säkerhet.

Enligt Finlands regering försvåras utredningarna och en transport av barnen till Finland av att den kurdiska administrationen i Syrien inte är en internationellt godkänd part. Pekkarinen tror dock att Finland kan få hjälp av andra länder.

- Vissa länder har lyckats föra ut barn från lägret. Det handlar om internationellt samarbete.

Barnen har inte valt sitt öde

― Barnombudsmannen Elina Pekkarinen

- De föräldralösa barnen är antagligen inte registrerade, och de har inte heller officiella vårdnadshavare. Ett finländskt barn har ändå rätt till finländskt medborgarskap. FN:s barnrättskommitté har konstaterat att barn har rätt till vårdnadshavare och registrering också i konfliktområden.

Skyddspolisen betraktar kvinnorna i lägren som en säkerhetsrisk, men Pekkarinen påpekar att barn inte får diskrimineras till följd av föräldrarnas verksamhet och ideologi. Barnen i lägret al-Hol har samma rättigheter som alla andra.

- Barnen har inte valt sitt öde. Det har inte någon andel i det som deras föräldrar har gjort sig skyldiga till.

Enligt Pekkarinen finns det inom barnskyddet kontinuerligt sådana fall där man utgår från individuella behov, och där det med hänsyn till barnets bästa är nödvändigt att separera barnet från föräldrar eller vårdnadshavare.

Det ena barnet är helt och hållet föräldralöst

Enligt Yles uppgifter dog barnens mamma för ett par år sedan i ett område som IS styrde över.

Det äldre barnet uppges vara helt föräldralöst. Båda hans finländska föräldrar är döda.

Uppgifterna om det yngre barnets fader är motstridiga. Enligt vissa uppgifter är han död, och enligt andra är han tillfångatagen av den kurdiska administrationen i Syrien.

- Här finns ett par föräldralösa barn vilket ni säkert vet. Men det ena barnet har en fader vid liv, säger en kvinna som kallar sig Minna men som heter någonting annat. Hon har intervjuats av Yle.

Yle känner inte till faderns identitet, och har inte kunnat bekräfta påståendena om honom.

Kurderna har tagit till fånga alla män som misstänks för att ha krigat för IS, men i lägret al-Hol finns det mycket knappt om information om dem.

Yle publicerar inte detaljerade uppgifter om barnen eller deras släktingar med tanke på deras säkerhet.

Al-Hol-lägret i Syrien.

Många finländska kvinnor i lägret vill hem till Finland

Ödet för de europeiska medborgarna i lägret al-Hol är fortfarande höljt i dunkel. De finländska kvinnor - förutom en av dem - som Kuronen träffade under sin reportageresa vill gärna återvända hem.

- Jag har träffat sex kvinnor och via anhöriga har vi ytterligare några kontakter. Den kvinna som inte vill återvända till Finland ändrade sig för några veckor sedan, säger Kuronen.

- I maj, då jag senast besökte lägret, trodde de här kvinnorna att de skulle ha en möjlighet att ganska snabbt få komma till Finland, men nu håller de kanske på att lite tappa hoppet.

Statsminister Antti Rinne (SDP) sade redan i juni att beslut om avhämtande av eventuella föräldralösa barn ska fattas så snabbt som möjligt.

Syriska kvinnor och barn väntar på transport bort från det överfyllda lägret al-Hol i Syrien. Juni 2019.
Bildtext Syriska kvinnor och barn väntar på transport bort från det överfyllda lägret al-Hol i Syrien. Juni 2019.
Bild: Ahmed Mardnli/EPA

Svåra förhållanden i lägret

Kuronen säger att förhållandena i lägret fortfarande är lika dåliga som för flera månader sedan då han senast rapporterade därifrån.

- Fortfarande lever de här människorna i ganska primitiva tält. Toaletterna är likadana, marken har inte bearbetats och där är mycket damm. Ganska lite har gått framåt och omständigheterna är nog väldigt tuffa. Nu är det den hetaste tiden på året, och där var verkligen otroligt hett.

Enligt Kuronen finns det i lägret en viss grupp som upprätthåller ett slags IS-polis som många är rädda för. Den som talar med de kurdiska vakterna eller ger en intervju eller liknande kan senare bli utsatt för hämndaktioner och misshandel.

- USA har sagt att alla länder borde ta hem kvinnor och barn från al-Hol eftersom man inte kan avradikalisera någon där.

- I det här autonoma kurdiska området säger myndigheterna nu att bollen är hos Europa. De vill att Europa ska fatta beslut och ta hem särskilt kvinnorna och barnen. De säger att de inte har resurser att upprätthålla lägret i all oändlighet.

Snabbfakta: Lägret al-Hol i Syrien

Diskussion om artikeln