Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

13 000 hem har förstörts under Dorians framfart i Bahamas - över en miljon evakueras i USA inför orkanens ankomst

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 14:36.
Monsterorkanen Dorian filmad från den Internationella rymdstationen ISS
Bildtext Monsterorkanen Dorian fotograferad från den Internationella rymdstationen ISS

Monsterorkanen Dorian befinner sig nu i nordvästra Bahamas där den långsamt rör sig mot Florida och South Carolina. Orkanen lämnade efter sig "katastrofal" förödelse på Bahamas, där minst 13 000 hem har förstörts eller skadats, enligt Röda Korset.

Värst var förödelsen på de största öarna Grand Bahama och Abaco, där strömmen och internet också slogs ut under natten. Skadorna förvärrades av att orkanen rörde sig så långsamt att samhällen mörbultades i timtal.

Invånarna sökte skydd var de kunde, men få nyheter eller ögonvittnesskildringar har sipprat ut om skadorna eller eventuella offer på de värst drabbade öarna.

- Det är förödande. Skadorna på fastigheter och annan infrastruktur är enorma, men lyckligtvis har vi inte hört om några offer, säger generaldirektör Soy Jibrily på Bahamas turismministerium.

Silbert Mills, som äger en kristen radiokanal berättar att förödelsen är enorm på ön Abaco.

- Vindarna ylar som jag aldrig har hört eller erfarit förut, berättar Mills som med sin familj sökte skydd i sitt betonghus, som han byggde för över 40 år sedan, delvis med tanke på stormar och orkaner.

Dorian rör sig sakta mot nordväst, mot Florida och North Carolina
Bildtext Dorian rör sig sakta mot nordväst, mot Florida, Georgia och South Carolina

Dorian är fortfarande en kategori fem orkan på den femgradiga skalan, och de värsta vindbyarna har nått upp till 90 meter per sekund. Dorian är därmed den näst kraftigaste orkanen som har uppmätts på Atlanten.

Monsterorkanen var på måndag eftermiddag finsk tid, drygt 190 kilometer från Floridas östkust, där omkring en miljon människor har fått order att evakuera. Evakueringsorder har också utfärdats i Georgia och South Carolina.

- Vi kan inte göra alla glada , men vi kan hålla dem vid liv, säger South Carolinas guvernör Henry McMaster.

Över 1 000 flyg har redan ställts in i Florida den här veckan, trots att prognoser tyder på att den sydöstra kusten kommer att klara sig undan det värsta. Stormens öga inte tros nå land vare sig i Florida, Georgia eller South Carolina utan den antas nu följa kusten ute på havet.

Hårda vindar och onormalt höga flodvågor kan ändå orsaka omfattande skador, även om orkanen aldrig når land utan upplöses senare ute på Atlanten.

Orkanen kan också utlösa kortvariga och kraftiga tromber, varnar meteorologer.

Källor; Reuters, AP

Diskussion om artikeln