Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Studenter skippar sina lektioner och kräver ett demokratiskt i Hongkong - "Vi har inget att förlora"

Från 2019
Demonstranter fyllde parken framför Hongkongs parlament och förvaltningens huvudbyggnad. Stämningen var allvarlig men fredlig.
Bildtext Demonstranter fyllde parken framför Hongkongs parlament och förvaltningens huvudbyggnad. Stämningen var allvarlig men fredlig.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Insatserna blir allt högre i Hongkong. I dag uppmanade demonstranter alla Hongkongbor att delta i en strejk för att lamslå ekonomin. Samtidigt inledde tusentals studerande och skolever sin hösttermin genom att meddela att de ämnar bojkotta sina lektioner och föreläsningar.

Tiotusentals - mestadels unga människor - var i dag med om att utlysa generalstrejk i Hongkong. De deltog i en demonstration i en park utanför parlamentet och deras budskap var klart.

- Vi Hongkongbor har inget att förlora. Låt oss strejka för att tvinga ledningen att lyssna på oss, stod det på en del av plakaten och affischerna som demonstranterna bar på.

Hongkongborna har blivit allt argare.

Strejken ska pågå två dagar. När en motsvarande uppmaning framfördes för några veckor sedan deltog tusentals huvudsakligen små företag i strejken, men någon egentlig generalstrejk var det inte frågan om.

Terry Cheung delade ut affischer åt demonstranterna. I hasten hade det uppstått ett tryckfel i den engelska texten.
Bildtext Terry Cheung delade ut affischer åt demonstranterna. I hasten hade det uppstått ett tryckfel i den engelska texten.
Bild: Yle / Björn Ådahl

- Hongkongborna har blivit allt argare. Jag är säker på att den här strejken blir mer omfattande än den förra, säger Terry Cheung som var en av dem som delade ut plakat till demonstranterna.

Börjar få negativa följder för ekonomin

Demonstrationen var en av de enda som under den gångna veckan hade fått grönt ljus av polisen. Arrangörerna hade garanterat att inga våldsamheter skulle bryta ut, och mycket riktigt var stämningen fredlig.

Största delen av demonstranterna bar svarta kläder som har blivit en symbol för proteströrelsen. Också en del äldre människor var på plats för att visa sitt stöd för ungdomarnas kamp för ett demokratiskt Hongkong.

- Jag beundrar dem. De har offrat hela sin sommar för att kämpa för Hongkong, sade en kvinnlig pensionär.

Demonstrationerna har redan haft en negativ inverkan på Hongkongs ekonomi. Handelskriget mellan Kina och USA har ändå hittills skadat ekonomin mer än protesterna som inleddes i början av juni.

Bojkott som påtryckningsmedel

Tusentals studerande vid Hongkongs samtliga 13 universitet har meddelat att de från och med i dag ämnar bojkotta alla föreläsningar. Bojkotten ska pågå två veckor, men om Hongkongs ledning inte då har reagerat förlängs den.

Mycket folk var ändå på plats i dag på Hongkongs äldsta universitet. Bara en del av studerandena deltar i bojkotten, och många motsätter sig den.

Andy Liu (till vänster) tror att färre än hälften av studerandena ämnar delta i bojkotten. Han tycker inte att den är nödvändig.
Bildtext Andy Liu (till vänster) tror att färre än hälften av studerandena ämnar delta i bojkotten. Han tycker inte att den är nödvändig.
Bild: Yle / Björn Ådahl

- Jag förstår att Hongkongborna är missnöjda och arga. Jag anser ändå att demonstranternas metoder är felaktiga, säger Andy Liu som tillsammans med sin vän har skapat en robot som har vunnit pris i en internationell tävling.

De som deltar i bojkotten ställer samma krav på Hongkongs ledare som demonstranterna. Det mest centrala kravet är nu att fullskalig demokrati ska införas i Hongkong även om ledarna inte har befogenheter att förändra det politiska systemet.

Oroade kineser, inget umgänge

Nuförtiden studerar också flera tusen människor från det övriga Kina vid universiteten i det autonoma Hongkong. De befarar att de kan bli betraktade som fiender i och med att demonstrationerna i allt högre grad riktar sig mot kommunistpartiet som styr det övriga landet.

Under de senaste åren har det uppstått motsättningar mellan studerande från Hongkong och det övriga Kina. Många studerande från Hongkong vill inte ha något att göra med dem som kommer från det övriga landet.

- Vi har förlorat en möjlighet att lära oss av varandra. De två grupperna borde sporras att umgås också utanför universiteten, skriver biträdande professorn Daniel Vukovich i Hongkong-tidningen South China Morning Post.

 En militant studerande uppmanar alla kolleger att bojkotta föreläsningarna. Han såg hotfull ut men han berättade snällt vad den kinesiska texten betydde.
Bildtext En militant studerande uppmanar alla kolleger att bojkotta föreläsningarna. Han såg hotfull ut men han berättade snällt vad den kinesiska texten betydde.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Aktiva elever, farlig 13-åring

Bojkotten omfattar också stora mängder gymnasier och högstadieskolor.

Tusentals gymnasister och också en del högstadieelever har deltagit i demonstrationerna och de ämnar bojkotta sina lektioner från och med i dag.

De yngsta demonstranterna som har anhållits av polisen har varit bara 12 år gamla. På veckoslutet anhölls en 13-åring som hade två brandbomber i sin ryggsäck.

Psykologer och socialarbetare har varnat för att en del av dem som har deltagit i protesterna kan ha svårt att anpassa sig till skolgången. Det kan ta flera månader innan de känslomässigt är redo att delta i vanliga lektioner.

Det befaras också att det kan uppstå oenigheter mellan elever som stöder demonstrationerna och dem som inte gör det.

I så fall omfattar den allt svårare konflikten också skolbarnen.