Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag har inte vunnit så mycket med klubblaget" – världsmästaren Marko Anttila vill att Jokerits säsong ska pågå också efter att snön har smält i vår

Från 2019
Marko Anttila
Bildtext Marko Anttila gör sin fjärde säsong i Jokerit
Bild: Yle/Anki Karhu

Målsättningen är klar. När Jokerit inleder sin sjätte KHL-säsong ska laget vara på topp i februari-mars när slutspelet kör igång.
– Det är målsättningen och det är ju de matcherna man njuter mest av, konstaterar Marko Anttila. Men vägen dit är lång. Det gäller att också leva i nuet.

Efter den turbulenta sommaren med ägarbytet verkar Jokerit ha landat på rätt köl. Jari Kurri åtnjuter respekt och uppskattning som är få hockeyprofiler förunnat. Kurris nya roll som ägare fick också chefstränaren övertygad om att organisationen är på väg åt rätt håll.

– Väldigt positivt. Det är en öppen dialog och alla jobbar för laget, svarar chefstränaren Lauri Marjamäki på frågan om hur ägarbytet har märkts av i vardagen.

– I sig har inte mycket förändrats. Jari är här dagligen oavsett om han är GM eller ägare.

Jokerits kaptener 2019-2020: Marko Anttila, Peter Regin och Sami Lepistö
Bildtext Peter Regin fortsätter som lagkapten, Marko Anttila och Sami Lepistö är assisterade kaptener.
Bild: Yle/Anki Karhu

Stämningen är minst sagt uppsluppen då det officiella lagfotot ska tas några dagar före nedsläpp i hemmaarenan. Det tar ett tag innan alla spelare har hittat sin rätta plats. Det skrattas och skämtas friskt. På en kvart är det hela avklarat och killarna byter speltröjorna mot träningströjor och kör i gång.

För den regerande världsmästaren och Lejonkaptenen Marko Anttila har sommaren gått fort. Vilan mellan säsongerna blev kortare än normalt. Men att hitta motivation inför säsongen har inte varit svårt.

– Klubblagssäsongen är en annan sak, ett annorlunda projekt. Vi jobbar ihop i tio månader och jag har ännu inte vunnit hemskt mycket med klubblaget så nu finns det en bra chans att göra det, konstaterar Anttila.

Hans enda klubblagsseger hittills är från 2005 då det blev FM-guld med Ilves A-juniorer.

"Det var roligt, det har ingen bett mig göra i Finland"

Anttila, som inleder sin fjärde säsong i Jokerit, säger sig ha lärt sig en hel del om hur man ska tackla långa flygresor och tidsskillnader.

– Att spela i en så tuff liga som KHL har dessutom utvecklat mig enormt.

Marko Anttila
Bildtext Marko Anttilas kontrakt med Jokerit sträcker sig till 2021.
Bild: Yle/Anki Karhu

Anttila gjorde en kort KHL-visit säsongen 2013–2014. Efter det blev det två och en halv säsong i Örebro HK i SHL innan han kritade på för Jokerit. Från tiden i Sverige har han tagit med sig en hyfsad svenska, eftersom han då ibland lät sig intervjuas på svenska. I Finland har han däremot aldrig tidigare ens fått frågan. Förrän nu.

Vi kommer överens om att göra en fråga på svenska, mest på skoj och början går galant. Men så går det som det gör när man ska tala ett språk man inte använt på ett tag, orden fastnar på vägen.

Men så roligt tycker han ändå att det var att han lovar ställa upp på en hel intervju på svenska nästa vår – om Jokerit vinner Gagarin Cup.

– Det lovar jag, säger Anttila och skrattar.

Anttila axlar den här säsongen rollen som assisterade kapten tillsammans med Sami Lepistö. Peter Regin fortsätter med kaptenens C på bröstet för fjärde säsongen.

Skadebekymmer oroar inte Marjamäki

Jokerits försäsong har präglats av en hel del skadebekymmer. Listan över skadade spelare har stundvis varit lång. Klart är att åtminstone Veli-Matti Savinainen får vänta en månad på att få dra på sig klubbtröjan.

Men det oroar inte Jokeritlotsen. Sådana här situationer uppstår alltid under säsongen.

– Egentligen är det bra att det sker nu i början, säger Lauri Marjamäki. När någon fattas får någon annan kliva in och axla ett större ansvar. Inte har det någonsin tidigare heller varit ett problem.

Marjamäki: "Räcker inte om man ger 98 procent när det gäller"

Det är ändå klart att Marjamäki helst ser att nyckelspelarna är på benen i februari-mars när grundserien avslutas och slutspelet kör igång. Under Jokerits tidigare säsonger i KHL har snön inte ens hunnit smälta innan laget har fått tacka för sig. Att säsongen tog slut så tidigt i fjol är något som fortfarande grämer Marjamäki.

– Faktum är att ger man 98 procent när det gäller, så räcker det inte speciellt långt. Serien är så tuff och motståndarna är alla topplag, så det krävs att man lyckas under press.

– I slutändan är det effektiviteten som räknas, hur väl vi gör ifrån oss i specialsituationer, i powerplay och boxplay. Och så är det de små detaljerna, som att vinna tekningar. Vi måste spela disciplinerat och samarbeta.

Jokerits chefstränare Lauri Marjamäki
Bildtext Lauri Marjamäki gör sin andra säsong som chefstränare för Jokerit.
Bild: Yle/Anki Karhu

När Jokerit i kväll möter Gagarin Cup-finalisten Avangard Omsk i Helsingforsarenan är det ett bra läge att kolla var man står. I turneringen i augusti i S:t Petersburg tog Jokerit hem segern med siffrorna 4-3. Men träningsmatcher är alltid träningsmatcher.

– Hoppas det pirrar lite i magen, det ska det göra. Det har varit fina fem veckor nu med det nya laget och jag ser verkligen fram emot att få komma igång med säsongen på allvar.

Jokerit inleder säsongen med tre hemmamatcher:

tisdagen den 3 september: Jokerit – Avangard Omsk
torsdagen den 5 september: Jokerit – Ak Bars Kazan
lördagen den 7 september: Jokerit – Dinamo Riga

Diskussion om artikeln