Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allmänna farosignalen används sällan – bara varningsmeddelande sändes ut i samband med soptippsbranden i Jakobstad

Från 2019
Uppdaterad 03.09.2019 13:57.
Brandbil framför ett brinnande berg av bildäck vid Jakobstads gamla avstjälpningsplats.
Bild: Yle/ Kalle Niskala

Myndigheterna kan vid behov använda sig av allmänna farosignalen i samband med stora bränder. I Jakobstad ansåg man ändå inte att det var nödvändigt.

Sent på söndag kväll började en hög med 54 000 ton gamla däck brinna på den gamla avstjälpningsplatsen i Jakobstad. I och med den kraftiga rökutvecklingen skickades ett varningsmeddelande ut.

– Räddningsmyndigheten som hade ledningsuppdraget på natten har värderat situationen och bestämt att varningsmeddelande är det bästa sättet att varna allmänheten, säger Aatu Isotalo från Österbottens räddningsverk.

Vid allmänna farosituationer har myndigheterna flera olika metoder att tillgå för att varna allmänheten. Bland annat kan man använda högtalarbilar, knacka dörr eller varna genom allmänna farosignalen. Varningsmeddelanden är ändå de allra vanligaste.

– Varningsmeddelanden är ett bra sätt att nå människor. Det är sällan man använder allmänna farosignalen.

aatu isotalo står i räddningsverkets garage. han bär arbetskläder och i bakgrunden figurerar en rad av brandbilar.
Bildtext Aatu Isotalo.
Bild: Yle/ Axel Brink

Varningsmeddelanden förmedlas regionalt i radion. Ifall varningen gäller hela landet så förmedlas meddelandet också via tv.

Dessutom publiceras varningsmeddelanden via 112 Suomi-appen som en tilläggstjänst till det officiella systemet för varningsmeddelanden.

Används ytterst sällan

Allmän farosignal kan ges rikstäckande till exempel vid en kärnkraftsolycka eller en väpnad konflikt. På regional nivå kan en allmän farosignal ges exempelvis om farliga ämnen eller giftig rök sprids i omgivningen.

Men den metoden används väldigt sällan. Isotalo kan inte minnas att det till exempel skulle ha använts i Vasa.

– Det beror på situationen och på området. Till exempel om det finns högtalare i närheten som kan användas för farosignalen. Det är förstås en ganska kraftig signal för människor, så den används inte på lätta grunder.

Alarmsiren
Bild: Yle/Sune Bergström

Eftersom farosignalen används så sällan testas systemet regelbundet. Därför är det viktigt att veta skillnaden mellan testsignalen och farosignalen

Testsignalen är sju sekunder lång och den består av en entonig signal. Farosignalen består i sin tur av en sju sekunders stigande och sju sekunders sjunkande signal i sammanlagt en minut.

– Allmän anvisning är att hålla sig inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilationen. Sedan ska man slå på radion och tv:n och vänta på anvisningar från myndigheterna, förklarar Isotalo.

Mer information om varningar vid fara hittas på Nödcentralverkets webbplats.

Diskussion om artikeln