Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasgruvans förtroendeman om Nordkalks sparpaket: "Det känns tråkigt och kom som en överraskning för personalen"

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 17:59.
Nordkalks dagbrott i Pargas
Bildtext Nordkalks dagbrott i Pargas.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Måndagen blev en tuff dag för Nordkalks anställda. Bolaget räknar med en minskning med upp till 200 tjänster, varav upp till 90 i Finland.

- Det känns tråkigt och nog kom den här nyheten som en överraskning för personalen, säger Jukka Röntynen, huvudförtroendeman i Pargas, till Yle Åboland.

Nordkalk har lidit av en minskad försäljning under flera år och i våras beslutade Nordkalk att permittera delar av personalen i Finland för att anpassa sin verksamhet till "den utmanande marknadssituationen".

- Vi är medvetna om det anpassningsprogram som inleddes vid årsskiftet för att bättra på lönsamheten, men att det skulle handla om en minskning av antalet anställda var inget vi hade förväntat oss.

"Alla är förvånade och tänker nu på sin egen framtid i bolaget"

I dagsläget jobbar drygt 350 personer för Nordkalk i Finland. Företagets huvudkontor ligger i Pargas och Nordkalk har verksamhet på nio andra orter i Finland, bland annat Karleby, Lojo och Sibbo.

Det enda som är klart i nuläget är att ingen verksamhetsort helt läggs ner.

- Alla är förvånade och tänker nu på sin egen och sina kollegors framtid i bolaget. Men än så länge vet vi inte exakt hur Pargas och alla andra orter drabbas av det här, säger Jukka Röntynen.

Diskussion om artikeln