Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det nya räntetaket biter – allt fler snabblånsbolag beviljar inte längre nya lån

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 22:53.
Ett finger trycker på en pekskärm.
Bild: Lehtikuva

Över tio bolag som erbjuder snabblån och konsumtionskredit har uppgett att de från den 1 september inte beviljar nya lån. Vid månadsskiftet trädde en ny lag i kraft, som skärper regelverket för lånen.

Enligt den nya lagen får räntan för snabblån högst vara 20 procent, då den tidigare högst tillåtna årsräntan låg på 50 procent. Den nya lagen begränsar också kostnaderna för ett lån till 150 euro per år.

Till följd av lagändringen har över tio företag i branschen redan meddelat att de inte längre beviljar nya lån, det uppger marknadsföringschef Tuukka Uimonen vid Financer.com, en sajt som låter konsumenter jämföra olika snabblån.

Enligt sajten är det Luottoraha, Aasa, Yleislaina, Lainasto, Nordcredit, Viikinkilaina, Everyday, Ainalaina, Surimo, Fixura och Get Capital som skär ned på sin verksamhet i Finland.

Med hänvisning till uppgifter direkt från företagen själva berättar Uimonen att en del av företagen lägger av helt och hållet, medan andra har gått över till att fokusera på att befintliga lån betalas tillbaka. Den nya lagen gäller inte för de gamla lånen.

- Vi bedömer att allt fler lånetjänster kommer att försvinna från marknaden under höstens lopp, säger Uimonen.

Flera bolag anser att det inte finns förutsättningar för dem på den finländska marknaden, då de inte längre kan uppbära en enligt dem tillräckligt hög ränta.

En stor orsak till att lagen för lånen skärptes var att komma åt skuldproblem, som uppstår av snabblånen och övriga kreditutgifter.

Rättelse 2.9.2019 22:53: Euro24 avslutar inte sin verksamhet utan är verksamma som normalt framöver, uppger Financer.com

Den här artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Pikavippifirmoista jo 12 ilmoittanut, ettei enää myönnä uusia lainoja – syynä kulutusluottojen korkokaton madaltaminen 20 prosenttiin".

Diskussion om artikeln