Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stadsstyrelsemedlem i Åbo: "Väldigt tråkigt om inte våra grannkommuner vill bidra till Karinahemmet"

Från 2019
Bild på Karinahemmet utifrån.
Bildtext Karinahemmet.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Förra månaden beslutade stadsstyrelsen i Åbo att man inleder förhandlingar med Sydvästra Finlands stiftelse om att ta över den palliativa vårdverksamheten vid Karinahemmet.

Målet är att Åbo stad skall hyra hemmet så att det skulle kunna börja användas för hospicevård senast 1 januari nästa år.

På måndagen togs planerna för Karinahemmet återigen upp i stadsstyrelsen.

- Vi har bett om att vi ska hållas uppdaterade om den pågående beredningen, men det är ännu oklart när ett slutligt beslut i den här frågan kan fattas, säger stadsstyrelsemedlem Mikaela Sundqvist (De gröna).

Närbild på Mikaela Sundqvist.
Bildtext Mikaela Sundqvist.
Bild: Yle/Marie Söderman

Enligt Åbos förändringsdirektör Antti Parpo behövs pengar både till renovering och personal till den palliativa vårdenheten.

Kommunerna Pargas, S:t Karins, Reso, Aura och Pöytyä har tidigare meddelat att man inte vill binda sig till att finansiera ett visst antal vårdplatser.

Ifall grannkommunerna inte bidrar i finansieringen till Karinahemmet ökar kostnaderna för Åbo stad.

- Det är väldigt tråkigt. Det verkar vara så att grannkommunerna tänker fråga efter tjänster när behovet uppstår. Samtidigt ska man ännu komma ihåg att medan tjänstemännen tänker på budgeten har politikerna i grannkommunerna fortfarande möjlighet att ändra på det här, säger Mikaela Sundqvist.

Diskussion om artikeln