Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strålande start på EM-kvalet – Sällström och Kollanen glänste då Finland slog Albanien på bortaplan: "Jättenöjd med spelarna och med resultatet"

Från 2019
Uppdaterad 02.09.2019 21:03.
Finland firar mål.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Finlands damlandslag i fotboll fick en lysande inledning på EM-kvalet då laget tvålade till Albanien på bortaplan. Linda Sällström och Heidi Kollanen avgjorde redan i första halvleken.

Ett skyfall fördröjde matchstarten med en halvtimme, men då EM-kvalet äntligen kom igång var det Finland som öste på.

Tre mål i den första halvleken räckte till en klar seger över Albanien. Finland som hade haft problem med målskyttet i de förberedande landskamperna fick just den starten på EM-kvalet som laget ville ha.

Öppningsmålet kom redan efter nio minuter spel då Heidi Kollanens fina inlägg hittade Linda Sällströms panna: 1–0.

Med 25 minuter på klockan var Kollanen själv framme då hon nickade in Adelina Engmans perfekta inlägg. Målet var Kollanens första i hennes sjunde A-landskamp.

Heidi Kollanen.
Bildtext Heidi Kollanen stod för ett mål och en assist mot Albanien.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Finland kunde har gjort ett tredje mål kort därefter då Sällström rymde från det albanska försvaret. Sällström tvekade ändå med avslutet och målchansen rann ut i sanden.

Sällström fick en ny chans ännu före paus då hon kom loss igen och knäppte bollen över den albanska keepern. Kvällens andra fullträff för den hala anfallaren.

Det här blev också matchen sista mål så Finland vann med 3–0.

"Jättenöjd med spelarna och med resultatet"

I den andra halvleken lyckades Finland inte göra fler fullträffar även om det inte var brist på lägen. Engman och Natalia Kuikka kom närmast men utan resultat.

I den andra ändan var Finlands målvakt Tinja-Riikka Korpela rätt så sysslolös så gott som hela matchen och behövde inte ingripa mer än några gånger.

Finlands chefstränare Anna Signeul hade lätt att le efter matchen.

– I första halvleken såg jag vad jag ville se av oss, den var jättebra, sade Signeul.

– I andra slog vi av tempot och de var också bättre. Vi skapade mycket men var inte lika bra i avsluten och i boxen. Jag är jättenöjd med spelarna och med resultatet, en bra lagprestation.

Sällström närmar sig målrekordet

Tvåmålsskytten Sällström närmar sig Laura Österberg-Kalmari som alla tiders landslagsmålskytt. Sällström är nu uppe i 39 landslagsmål och är bara två baljor ifrån Österberg-Kalmaris rekord.

– Jag ville verkligen göra mål i dag och det blev två. Jag kunde ha gjort ännu två till men det här får duga. Jag är 85% nöjd, sade Sällström.

Kollanen som i dag nätade för första gången i landslagströjan var något överraskande med i öppningselvan. Med facit på hand var det ett bra beslut av Signeul.

– Det är alltid kul att göra mål och det var fint att få spela från start. Det var kanske helt bra att matchen försenades, jag kände mig inte lika nervös sen mera, sade en glad Kollanen.

– Det var ingen perfekt match av mig, men jag kan nog vara riktigt nöjd.

EM-kvalet fortsätter om en dryg månad då Finland igen drabbar samman med Albanien, den här gången på hemmaplan.

Albanien – Finland 0–3 (0–3)

0–1 Linda Sällström, 10'
0–2 Heidi Kollanen, 26'
0–3 Linda Sällström, 38'

Matchprogram:

  • 2.9.2019 Albanien–Finland: 0–3
  • 8.10.2019 Finland–Albanien
  • 7.11.2019 Finland–Cypern
  • 12.11.2019 Portugal–Finland
  • 10.4.2020 Finland–Portugal
  • 14.4.2020 Cypern–Finland
  • 9.6.2020 Finland–Skottland
  • 22.9.2020 Skottland–Finland

Diskussion om artikeln