Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Årets valfångstkvot har till stora delar fyllts i Japan – valkött erbjuds i restauranger

Från 2019
Valkött på japansk meny.
Bildtext Valkött på menyn igen i Japan, men försäljningen går trögt. Det är mest äldre som med nostalgi i blicken hugger in på köttet.
Bild: Yle / Jon Thunqvist

I somras återupptog Japan kommersiell valfångst efter mer än tre decennier och jakten har gått så bra att årets fångstkvoter till stora delar redan fyllts.

Två månader efter det att jakten inleddes har Jordbruksdepartementets fiskeribyrå ansökt om extra anslag för att marknadsföra valköttet. Frågan om vem som ska äta köttet är nämligen lite komplicerad. I synnerhet bland yngre japaner är intresset ljummet.

I Tokyo genomför valindustrin med jämna mellanrum kampanjer för att övertyga folk om att valkött är en billig, hållbar och bra källa till protein. Utanför shoppingcenter och i parker ställer man fram valsoppa och andra delikatesser och intresset brukar vara stort – bland de som är sextio år och äldre.

– Jag tycker det är gott, men det är inget jag skulle sakna om det försvann, berättar en äldre man.

"Slöseri att inte ta tillvara på köttet"

Igenkänningsfaktorn är hög. Valkött är något de äldre generationerna kom i kontakt med i skolan på 50- och 60-talet då Japan fortfarande brottades med svårigheter att försörja sin växande befolkning med protein. Ända fram till 1987 var valkött en dominerande proteinkälla i skolorna, även om toppåret för valfångst inföll redan 1962 då 200 000 ton kött bärgades ur havens djup. 2017 låg fångsten på dryga 3 000 ton.

Valens fena är ovanför vattnet.
Bildtext Valfångsten har minskat.
Bild: EPA-EFE

Den dramatisja minskningen kom sig delvis av att Japan i slutet av 1980-talet anslöt sig till den internationella valfångskommissionens (IWC) moratorium för kommersiell valfångst. Island och Norge valde tidigt att stå utanför kommissionen.

I Japan beslöt man i stället att använda sig av en av moratoriets undantagsregler som tillät valjakt i “vetenskapligt syfte”. Den typ av forskning Japan bedrev innebar dock att valarna måste dödas och då hade det, enligt industrin, förstås varit slöseri att inte ta tillvara på köttet.

Annan plats för valjakten ger resultat

Att forskningen i själva verket var ett slags förtäckt jakt var en situation som förespråkarna aldrig kände sig bekväma med, så när Japan den första juli i år lämnade IWC efter att förgäves ha försökt få stöd för vad som beskrevs som “hållbar valjakt” var det många som drog en lättnadens suck.

– Att stå inför er och se de första kommersiella valfångstfartygen på 31 år lägga ut är något som är väldigt emotionellt, inte bara för mig utan för alla som oförtrutet kämpat så hårt för att vi ska komma hit, sade Kazuo Yamamura, ordförande i valindustrins branchorganisation, när han vinkade av fartygen i somras.

Valjakten, som numera bedrivs i kustnära vatten, och inte nära Antarktis som tidigare, har gått över förväntan. Det har gått så bra att årskvoten av Bryde's fenval (150 valar) redan är fylld. Snart gäller detsamma för vikval och sejval.

En val simmar i havet utanför södra Sydamerika.
Bildtext Valjakten har gått över förväntan.
Bild: ALBERTO ORTIZ

Kritik från andra länder och miljögrupper

Japan började jaga val på 1100-talet, men det dröjde fram till 1500-talet innan det skedde i organiserad skala. Vid tiden för förra sekelskiftet hade man, delvis med hjälp från Norge, moderniserat verksamheten och blev under 1900-talet en av de stora valfångstnationerna i Stilla Havet och runt Antarktis.

Jakten möttes dock av växande kritik från andra nationer, liksom miljögrupper som Greenpeace och Sea Shepherd. Vid flera tillfällen skedde våldsamma sammanstötningar ute till havs.

I decennier bearbetade valindustrins lobbygrupper japanska politiker i syfte att få i gång den kommersiella valjakten igen. När Shinzo Abe tillträdde 2012 fick industrin äntligen den premiärminister man väntat på. Abe kommer från Yamaguchi län i västra Japan – ett valfångarfäste där man jagat val sedan generationer tillbaka.

Fler veganer än valätare

Nu är bara frågan vem som ska äta valköttet. Bland yngre japaner – de som inte fick val i skolan – är intresset måttligt.

– Förr i tiden kan jag tänka mig att det var viktigt, men nu har vi ju nöt, gris, kyckling och annan fisk så det räcker till alla. Jag kan nog instämma med dem som tycker att valjakt är onödigt, säger 30-åriga Yoko Fukuda.

Yoko Fukuda.
Bildtext Yoko Fukuda anser inte att valkött behövs.
Bild: Yle / Jon Thunqvist

Fiskeribyrån har som sagt ansökt om extrapengar till nya kampanjer för att övertyga japanerna om valköttets betydelse. På restaurangkedjor kunde man redan tidigt i våras se valkött i olika former på menyerna. Något som knappast förekommit alls tidigare.

Frågan är dock om satsningen kommer att lyckas. I nuläget står valkött bara för 0,1 procent av japaners proteinintag och opinionsmätningar visar exempelvis att det är långt fler japaner som säger sig vara veganer än valätare.

Diskussion om artikeln