Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadsstyrelsen i Hangö: Outi McDonald ska permitteras och få ersättning för utebliven lön

Från 2019
Uppdaterad 03.09.2019 11:35.
kvinna på bänk utomhus
Bildtext Outi McDonald sades upp år 2015.
Bild: Yle / Monica Slotte

Det blir inga förändringar i fallet med den felaktigt uppsagda läkaren Outi McDonald. Hon ska permitteras och är berättigad till ersättning för utebliven lön, anser stadsstyrelsen.

Under måndagens (2.9) stadsstyrelsemöte beslöt styrelsen att beslutet om McDonalds permittering består.

Enligt staden har McDonald inte velat godkänna de alternativ som man erbjudit henne och därför anses den enda möjligheten vara att permittera henne.

Ingen tjänst som ledande läkare

Hangö sköter inte längre stadens läkarmottagning, utan köper tjänsten av vårdbolaget Attendo/Terveystalo.

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander menar därmed att det inte längre finns någon tjänst som ledande läkare som kunde erbjudas McDonald.

Attendo/Terveystalo har erbjudit Outi McDonald att börja jobba som inhyrd arbetstagare för vårdbolaget.

Outi McDonald meddelade ändå enligt staden att hon varken kan godta permittering eller en tjänst vid Attendo/Terveystalo.

Enligt McDonald finns det fortfarande uppgifter som borde skötas av en ledande läkare inom staden.

Styrelsen såg inte belägg för jäv

Outi McDonald begärde omprövning i beslutet om permittering med motiveringen att grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander var jävig.

McDonald anser att Kajander drar nytta av att McDonald inte återvänder till sin tjänst genom att ha hand om en del av de uppgifter som tidigare hörde till den ledande läkaren.

Staden anser däremot att Kajander inte dragit någon ekonomisk nytta eller fått andra fördelar av att permittera McDonald.

Birgitta Gran (VF) kom på måndagens möte med ett motförslag att McDonalds begäran om omprövning skulle godkännas. Förslaget fick inte understöd i styrelsen som beslöt att McDonald permitteras.

McDonald ska få ersättning för utebliven lön

Stadsstyrelsen röstade även för att McDonald får ersättning för utebliven lön.

Stadsfullmäktigeordförande Jouko Kavander (SDP) har begärt en omprövning i beslutet om ersättning för utebliven inkomst.

Efter att styrelsen röstat mot en omprövning i somras så vände sig Kavander till Helsingfors förvaltningsdomstol med ett kommunalbesvär.

Birgitta Gran kom ändå med ett motförslag om att stadsstyrelsen inte godkänner Kavanders begäran om omprövning.

Stadsstyrelsen röstade enhälligt för Grans förslag förutom Jorma Nousiainen (SDP) som beslöt att låta bli att rösta. Jari Karvinen (Saml) ersatte Pirkko Heinänen (Saml) på mötet.

Det betyder alltså att staden vidhåller sitt beslut att McDonald är berättigad till ersättning för perioden april 2015 till november 2018.


Rättelse 3.9.2019: Tidigare stod det felaktigt att styrelsen röstade om Outi McDonalds permittering.

Diskussion om artikeln