Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TS: FC Inter och Njazi Kuqi fuskade i samförstånd för att möjliggöra flytt till Indien – enligt klubben bygger spelarens krav på 55 000 euro på en förfalskad underskrift

Från 2019
Njazi Kuqi spelade för FC Inter säsongen 2017.
Bildtext Njazi Kuqi spelade för FC Inter säsongen 2017.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Fotbollsspelaren Njazi Kuqi och ligaklubben FC Inter är i luven på varandra. Enligt Kuqis dokumentation är Åboklubben skyldig honom 55 000 euro, medan klubben hävdar att förvaltningschefens underskrift är förfalskad. Ur rättegångsmaterialet har det även framgått att ett datum i ett annat avtal är felaktigt, vilket möjliggjorde att Kuqi kunde flytta till Indien hösten 2017.

I slutet av september möts parterna i Egentliga Finlands tingsrätt och dispyten handlar om en summa på 55 000 euro som Kuqi vill ha av FC Inter.

I rättegångsmaterial som Turun Sanomat (bakom betalmur) har tagit del av framgår även andra intressanta uppgifter. Klubben och spelaren ska nämligen i september 2017 ha förfalskat ett datum för att möjliggöra en Indienflytt för Kuqi.

Stefan Håkans fungerar som FC Inters ordförande.
Bildtext Stefan Håkans fungerar som FC Inters ordförande.
Bild: Pekka Sipola / All Over Press

Kuqis och FC Inters avtal ska ha brutits först den 11 september 2017, men genom att i efterhand datera överenskommelsen till den 25 augusti var Kuqis flytt till Indien möjlig. Dokumentet har undertecknats av Kuqi och FC Inters ordförande Stefan Håkans.

Transferfönstret i Indien stängde i månadsskiftet augusti-september men som kontraktslös spelare kunde Kuqi ansluta till klubben ATK ännu i september.

– Det här behandlas om en månad. Det är inte särskilt givande för oss att gå igenom detta på förhand, konstaterar Lauri Kemppainen som är FC Inters förvaltningschef till Turun Sanomat.

Tidsaxel

Den 3 augusti 2016
FC Inter meddelar att klubben är överens med den tidigare PK-35 Vantaa-spelaren Njazi Kuqi.

Den 14 november 2016
FC Inter och Njazi Kuqi tecknar på ett tvåårskontrakt som gäller för säsongerna 2017–18.

Den 11 september 2017
FC Inter och Njazi Kuqi skriver under ett avtal om att kontraktet bryts. Detta kontakt ska felaktigt och medvetet ha daterats till den 25 augusti 2017, något som bekräftas av rättegångsmaterial som Turun Sanomat har tagit del av.

Den 12 september 2017
Njazi Kuqis kontrakt med den indiska klubben ATK offentliggörs. Det indiska transferfönstret har stängt i månadsskiftet augusti-september, men då Kuqi kan påvisa att han var klubblös i början av september tillåts transfern.

Kuqi vill ha 55 000 euro

Efter att Njazis bror, chefstränaren Shefki Kuqi, fått sparken den 3 augusti försvagades snabbt Njazis position i klubben.

Tvisten mellan Kuqi och Åboklubben handlar om vad parterna kom överens om då spelaren lämnade FC Inter för att sedan hamna i Indien hösten 2017.

Enligt uppgift ska Njazi Kuqis lön ha uppgått till cirka 8 000 euro per månad. FC Inter erbjöd spelaren 35 000 euro för att riva avtalet, Kuqis ombud Kari Uoti påstår att parterna slutligen kom överens om att Kuqi får 55 000 euro.

Njazi Kuqi spelar nu för HIFK.
Bildtext Njazi Kuqi spelar nu för HIFK.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

FC Inter hävdar att ett dokument som är undertecknat av verksamhetsledaren Kemppainen den 12 september är förfalskat. Enligt det pappret är FC Inter och Kuqi överens om att spelaren får 55 000 euro.

Spelaragenten Ari Masalin erbjöd sig i ett tidigt skede att hjälpa till med penningtrafiken men säger att han snabbt gjorde en u-sväng.

– FC Inter meddelade att det är en förfalskning. Jag sade att jag inte vill ha någonting med saken att göra.

"Jag vet inte hur det ligger till"

På Turun Sanomats sajt finns en bild på två dokument som är signerade av Kemppainen. Där har både underskrifterna och stämplarna påfallande likheter.

Kuqis läger håller fortfarande fast vid att parterna har kommit överens om 55 000 euro.

– De påstår ju att underskriften är kopierad. Jag vet inte hur det ligger till, men min klient har sagt att det inte rör sig om en förfalskning och jag utgår från det, säger ombudet Uoti.

Diskussion om artikeln