Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dramatiken kring Posten fortsätter - timeout med byte av kollektivavtal och chefslönerna ska synas

Från 2019
Uppdaterad 03.09.2019 14:30.
Sirpa Paatero, SDP,
Bildtext Förra veckan sa ägarstyrningsansvariga ministern Sirpa Paatero (SDP) att regeringen inte kommer att vidta några åtgärder. I dag var beskedet alltså ett annat.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Ägarstyrningsministern Sirpa Paatero (SDP) meddelade i dag att Posten tar timeout i kollektivavtalsfrågan och att chefslönerna ska synas under september.

Förra veckan sa Sirpa Paatero att regeringen inte kommer att vidta några åtgärder. I dag var beskedet alltså ett annat och enligt ministern har kritiken angående ledningens löner varit berättigad.

- För de sjuhundras del blir det timeout - det vill säga förflyttningen av dem görs inte nu, sa Paatero på dagens presskonferens. De överförs till en större förhandling som berör alla som jobbar med Postens utdelning.

Men om det har någon betydelse för slutresultatet är öppet.

- Det beror på om arbetsgivaren och arbetstagarna kommer fram till ett bra avtal innan avtalsperioden tar slut sista oktober, säger Sirpa Paatero som är ansvarig för regeringens ägarstyrning.

Posten gick in för billigare kollektivavtal

Postens löneskillnader har väckt debatt de senaste dagarna. Posten har gått in för att tillämpa ett billigare kollektivavtal för en del av sina anställda.

Det här betyder att för cirka 700 anställda kommer lönen att sjunka med i genomsnitt 30 procent. En postanställds genomsnittliga lön är cirka 2 200 euro, medan postens vd, Heikki Malinen, tjänar cirka 82 000 euro i månaden.

Postunionen avvaktar och vill veta om höstens förhandlingar startar från rent bord

På Post- och logistikunion PAU har man i dag följt med beskedet från minister Sirpa Paatero med intresse. Tillsvidare fortsätter stridsåtgärderna och först när vi vet vad timeouten på riktigt betyder så kan vi ta ställning till om vi ska avbryta dem, säger Heidi Nieminen, PAU:s ordförande.

- De sjuhundra har på söndag bytt arbetsgivare. Deras nya arbetsgivare är ett dotterbolag till Posten och det som jag skulle vilja veta är om de har flyttats tillbaks till moderbolaget och om höstens kollektivavtalsförhandlingar kan inledas från ett rent bord, dundrar Nieminen.

I går meddelade Postens vd Heikki Malinen att han avstår från två månaders lön.

Finlands Post- och Logistikunion Pau tog till strejkvapnet under veckoslutet. Åtgärden är ett svar på arbetsgivarens planer på ett försämrat kollektivavtal och drastiskt lägre löner för cirka 700 anställda. Det nya kollektivavtalet ska träda träda i kraft den 1 november 2019.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av minister Sirpa Paatero och postunionen PAU.

Diskussion om artikeln