Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tidigare skolpsykolog Kim Holm: Det förebyggande arbetet lider då skolpsykologerna är för få

Från 2019
Uppdaterad 09.09.2019 16:14.
Man med skägg ser in i kameran med ett litet leende.
Bildtext Kim Holm trivdes med jobbet som skolpsykolog men säger att det kändes frustrerande att se kön av elever växa trots att man jobbade så hårt man kunde.

Som skolpsykolog i Korsholm hade Kim Holm ansvar för över tusen elever. Att jobba hårt och ändå tvingas se kön av elever bli allt längre var en frustrerande känsla.

Flera kommuner runt om i Österbotten söker för tillfället med ljus och lykta efter fler skolpsykologer. Lediga jobb finns, men ansökningarna lyser med sin frånvaro.

En som jobbat som skolpsykolog, men valt att byta jobb är psykologen Kim Holm. Efter att han utexaminerades från Umeå universitet började han jobba som skolpsykolog i Korsholm.

Han fick möjlighet till förlängning men valde att sluta och har nu eget företag som psykolog.

Inte bara samtal med elever – jobbet som skolpsykolog innehåller mycket

Han beskriver jobbet som skolpsykolog som väldigt varierande.

- Jämfört med andra anställningar som psykolog är arbetet som skolpsykolog väldigt brett. Man kan dela upp det i tre olika områden. En del av samtal med elever och så gör man också olika utredningar och psykologiska tester på elever. Den kanske viktigaste biten, som man tyvärr jobbat minst med, är förbyggande arbete.

En bild på två personer som läser från ett papper. Vi ser bara personernas ryggar - den ena är en kvinna med lockigt hår och den andra en man
Bildtext Samtal med eleverna är en viktig del av skolpsykologens arbete.
Bild: Mostphotos / Angel Nieto

- En vanlig dag kunde börja med ett par samtal med elever innan lunch och så en utredning på eftermiddagen.

Eftersom Kim Holm endast arbetat ett år som skolpsykolog vill han inte uttala sig om några trender över hur eleverna mår.

Men han säger att de problem eleverna kom med till honom långt motsvarar de problem hans vuxna klienter jobbar med.

- Det handlar om de tre klassiska, ångest, depression och stress. Det var också en del som hade sociala problem och mobbning kom också upp, säger Holm.

En psykolog på över tusen elever

Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderar att det ska finnas en psykolog per 600-800 elever. Kim Holm hade under sin tid som skolpsykolog i Korsholm ansvar för betydligt fler elever än så.

- Jag hade cirka 1 100 elever och då jobbade jag dessutom 75 procent. Man var tvungen att skära ner på mycket och kön växte istället för att krympa. Det var definitivt för många elever för en psykolog.

Hur kändes det?

- Ärligt talat var det den största snackisen bland oss skolpsykologer. ”Hur mår du och hur ser kön ut?” var det första man frågade varandra då man tog en kaffe tillsammans. Det är inte en kul känsla att jobba hårt och stressa för mycket och ändå tvingas se kön växa.

Studeranden i ett klassrum
Bildtext Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderar att det ska finnas en psykolog per 600-800 elever. Många skolpsykologer i Korsholm har ansvar för över 1000 elever.
Bild: Yle/Chanette Härus

Förebyggande arbetet lider då skolpsykologerna är för få

Det är inte bara i Korsholm skolpsykologerna har ansvar för många elever. I Jakobstad köper staden psykologtjänster från social- och hälsovårdsverket.

Den finskspråkiga skolpsykologen ansvarar för ungefär 800 elever medan den svenskspråkiga skolpsykologen har 1600 elever att ta hand om. I Vörå står för tillfället ungefär 1000 elever utan skolpsykolog.

Förutom att kön till skolpsykologen växer då resurserna inte räcker till är det enligt Kim Holm frustrerande att man inte har tid för det förebyggande arbetet.

- Förebyggande elevvård stod högst upp på min arbetsbeskrivning och personligen tycker jag det är mycket viktigt. Men då det brinner i knutarna blir man tvingen att skippa det långsiktiga tänkandet och det är inte så jag vill jobba, säger Holm.

”Anställ fler så blir arbetsbördan inte lika tung”

Trots utmaningarna trivdes Kim Holm med arbetet som skolpsykolog.

- Det bästa med jobbet var eleverna. Jag hade inte jobbat med unga tidigare och de har en speciell energi som jag trivdes med. Personligen tyckte jag också om bredden i arbetet, att en dag tala med rektorer och nästa dag samtala med en sexåring, säger Holm.

Han rekommenderar jobbet som skolpsykolog, men han förstår också varför ansökningarna till de lediga tjänsterna är så få.

- Jag gillar att jobbet är varierande men många kan tycka att det är mer lockande med ett strömlinjeformat arbete. Vissa vill ha smalare uppgifter och psykologer verkar inte söka det i första hand.

Man med skägg ser in i kameran med ett litet leende.
Bildtext Psykolog Kim Holm jobbade ett år som skolpsykolog innan han bestämde sig för att satsa på eget företag.

Vad kunde kommunerna göra för att locka fler sökande till de lediga jobbet?

- Det låter kanske lite motsägelsefullt men de borde erbjuda fler tjänster. Om en kommun med 3000 elever erbjuder två tjänster kan man själv räkna ut att man kommer att ha ansvar för dubbelt fler än rekommendationerna och det är avskräckande. Skulle det finnas fler tjänster skulle arbetsbördan inte vara lika tung.

Du hade själv möjlighet att fortsätta som skolpsykolog i Korsholm men valde att sluta. Varför?

- Jag fick möjlighet att jobba heltid med min egen firma. Jag jobbar nu på flera olika arbetsplatser och kan skapa mig ytterligare en bredd som psykolog. Möjligheten att kunna arbeta självständigt avgjorde valet för min del, säger Kim Holm.

Kim Holm om att arbeta som skolpsykolog

8:37

Diskussion om artikeln