Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Statistiken som visar att det inte finns någon enkel väg framåt för Centern

Från 2019
Eduskuntavaalit 2019. Pikkuparlamentin tulosilta. Juha Sipilä haastattelussa.
Bildtext Partiordförande Juha Sipilä var allvarsam på valkvällen efter riksdagsvalet.
Bild: Tuomo Björksten/Yle

Centern förlorade i riksdagsvalet 2019 över 200 000 röster jämfört med riksdagsvalet 2015. Partiet gick bakåt i samtliga valkretsar och förlorade minst ett mandat i varje valkrets på fastlandet.

Allra sämst gick det i de traditionella Centerfästena Lappland, Uleåborg och Savolax-Karelen.

Procentuellt sett var förlusten störst i Lappland (-13,7 procentenheter), medan man i Uleåborg förlorade tre mandat.

Siffror, som inte låter möjliga, om det inte var för det faktum att de återfinns i justitieministeriets officiella valresultat.

Väljare flydde till höger och vänster

I Uleåborg uppdagades inför valet uppmärksammade sexualbrott, för vilka utländska män misstänks (och i en del fall har dömts), vilket kanske till en del förklarar Sannfinländarnas goda resultat i valkretsen.

I övrigt finns det inte i statistiken belägg för att något enskilt parti skulle ha ”tagit” Centerns röster. Till exempel i Lappland förlorade också Sannfinländarna.

Sannolikt är att folk hoppade över jämnt till flera andra partier, eller att de helt enkelt lät bli att rösta på Centern.

Den senaste tidens gallupar tyder för sin del på att Centerns anhängare mest hoppat över till Sannfinländarna.

Grundläggande problem

Slutsatsen är att det inte finns någon enskild orsak till Centerns problem eller något enskilt område som dragit ner resultatet. Problemen är grundläggande.

Centern måste profilera hela sin verksamhet och hitta sin mission på nytt. Det måste ske på ett sätt som tilltalar folk från norr till söder.

Då Centern förlorar, förlorar man på bred front. Då man vinner, vinner man på bred front, vill partifolket tro. Enligt det tänkesättet finns det hopp.

Andra tror att tiden är över för ett stort mittenparti med rötterna i agrarrörelsen. I Europa finns inga motsvarigheter.

Social betoning och starkare regionpolitik

Nu vill Centerpartisterna ha starkare social betoning i politiken. Regionpolitiken måste bli starkare.

En del av regeringen Sipiläs projekt måste begravas och gottgöras en gång för alla. Marknadsdrivna taxireformer är ett exempel på vad man inte vill ha.

Det är stora utmaningar som väntar Antti Kaikkonen eller Katri Kulmuni efter ordförandevalet.

Diskussion om artikeln