Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern väljer ny ordförande: Fem utmaningar att bita i

Från 2019
Uppdaterad 07.09.2019 09:22.
Centerns ordförandekandidater Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni
Bildtext Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni är med och tävlar om segern i Centerns ordförandeval.
Bild: Mauri Ratilainen

Centerns partifolk samlas i Kouvola på lördag för att välja ny ordförande för partiet. Näringsminister Katri Kulmuni, försvarsminister Antti Kaikkonen och företagaren Jari Tasanen ställer upp.

Läs också: statistiken som visar att det inte finns någon enkel väg framåt för Centern.

Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson sammanfattar utmaningarna som väntar den nya Centerledaren.

1. Den politiska kursen

Mycket gick snett under Juha Sipiläs tid som partiordförande, åtminstone ur partiets synvinkel.

Statsekonomin förbättrades visserligen och regeringen lyckades skapa nya arbetsplatser. Men för Centern som parti gick det sämre. Partiet dök i galluparna och valresultaten har i de senaste valen varit historiskt dåliga.

Centerpartisterna vill att den nya ordföranden korrigerar den innehållsmässiga kursen. Riktningen är social rättvisa och bort från de nyliberala ekonomiska lärorna som Sipilä förespråkade.

2. Grundmissionen

Vad behövs ett moderat Centerparti till i Finland i det långa loppet, och hur skiljer man sig från konkurrenterna? Den frågan ställer sig många.

Samlingspartiet är en hård konkurrent och De gröna har börjat breda ut sig på landsbygden, där Centern traditionellt har dominerat.

Partifolket vill ha klara besked. Förväntningarna är inte små på Katri Kulmunis eller Antti Kaikkonens segertal i Kouvola.

3. Ungdomen

Undersökningar visar att Centern är ett av de minst populära partierna bland ungdomarna. Partitillhörighet ärvs inte längre på samma sätt som i tiderna.

Det skulle gälla att komma på ett sätt att få ungdomen att se Centern som ett likvärdigt, kanske till och med bättre alternativ än de andra partierna.

Centern är visserligen inte det enda partiet som försöker komma på hur man ska tilltala ungdomar. Konkurrensen är hård och goda råd dyra.

4. Enigheten

Alla partiledare har en inre krets. Juha Sipilä glömde dock bort att förankra besluten hos starka Centerprofiler, som kan politiken och känner gräsrötterna.

Både Kaikkonen och Kulmuni har talat om att partiapparaten behöver göras mer flexibel så att alla känner att de är med på något plan.

De gör klokt i att komma ihåg att politik är ett lagspel.

5. Geografin

Centern har i årtionden sagt att man vill bli ett stort parti i de stora städerna i södra Finland. Att det ska lyckas bedöms inte vara speciellt sannolikt.

I riksdagsvalet 2019 förlorade Centern mest på orter där man har sina starkaste fästen.

I första hand skulle det gälla att återfå förtroendet bland de egna grundanhängarna och de som övergett partiet.