Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det är inte bara demonstrationer i Ryssland – ung idealist i Sankt Petersburg vill bli invald i stadsdelsfullmäktige

Från 2019
Olga Us ställer upp som obunden i valet till stadsfullmäktige i Sankt Petersburg
Bildtext Olga Us tror på närdemokrati.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

I Ryssland är det allmän valdag på söndag och oegentligheterna inför valet har varit många. Vår medarbetare Kerstin Kronvall har träffat en ung politisk kandidat som inte har förlorat hoppet trots alla motgångar.

Olga Us stötte på patrull då hon ville registrera sig som partilös kandidat i valet till stadsdelsfullmäktige i Sankt Petersburg.

Hon och några andra var tvungna att vända sig till domstol för att få delta i valet. Sex av Olgas bekanta ströks trots det från kandidatlistan.

Det här är typiskt för dagens ryska valsystem. De som sitter på makten, alltså främst de som hör till president Putins stödparti Enade Ryssland, vill inte ha konkurrens i valet.

Söndagen den 8 september är allmän valdag i landet. Det betyder olika val på olika orter. I Moskva väljs stadsfullmäktige, i Sankt Petersburg väljer man guvernör och stadsdelsfullmäktige. På den centrala valkommitténs webbplats finns en lista på alla val.

Mycket fusk och orättvisa

Guvernörsvalet i Sankt Petersburg avgjordes i praktiken redan för nästan ett år sedan. Då fick den förre guvernören sparken och president Putin utnämnde Aleksandr Beglov som tillförordnad guvernör.

Han har ingen seriös motkandidat. Den som ens kunde ha haft en chans att få några röster var Vladimir Bortko som ställde upp för Kommunistpartiet.

Han drog emellertid tillbaka sin kandidatur bara drygt en vecka före valet och sa att valkampanjen var osportslig.

Osportslig är bara förnamnet. Det har förekommit allvarliga oegentligheter runt om i landet, på olika sätt på alla orter där man har val.

Också protesterna har varit häftiga. Och som bekant har polisen gripit ovanligt många av dem som har demonstrerat och krävt hederliga val.

Vladimir Bortkos valaffisch hänger kvar i Sankt Petersburgs gatuvy, men han deltar inte i valet
Bildtext Vladimir Bortkos valaffisch hänger kvar, men han deltar inte i valet.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Partilösa kandidater

Det finns också de som inte vill demonstrera utan tror på en annan väg. Till dem hör Olga Us och Dmitrij Kumanovskij som ställer upp utan hjälp av något parti.

- Jag är ingen demonstrant till min natur, jag vill gå mera metodiskt tillväga, säger hon.

Olga är idealist och tror på laglighet. Om hon blir invald vill hon allra först läsa in sig på lagar som gäller lokalsamhället.

Hon är övertygad att det går att tvinga fram lagenliga beslut. Bara om man kan lagen är det möjligt.

- Det är inte lätt, men det är möjligt, säger hon.

Dmitrij Kumanovskij och Olga Us utbyter erfarenheter i valarbetet
Bildtext Dmitrij Kumanovskij och Olga Us utbyter erfarenheter i valarbetet.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Vardagsproblem är först på listan

Då hon har gått omkring från hus till hus och knackat dörr har hon samlat på sig mycket information om de frågor som invånarna vill se förändrade.

Sådana är bland annat sophantering, trafikbuller, klotter, fulla människor som stör nattetid och dålig snöröjning.

Olga visar på en husvägg där man ser hur en spricka i fasaden är provisoriskt lappad. De som bor i huset är oroade över sin säkerhet.

- Vi vet inte hur det ser ut inomhus och hur farligt det är, säger Olga.

Väljarna vill veta vart pengarna går

Hon går med Dmitrij Kumanovskij på en runda i hans valdistrikt. De är kolleger som kandidater men ställer upp i skilda distrikt. På en bakgård träffar de några damer på en parkbänk.

- Jag har tid, möjlighet och vilja att göra livet bättre för invånarna, säger han till dem.

En av damerna, pensionären Inna Jefmova, vill se beslut som är till nytta för invånarna.

- Jag vill att lokalbudgeten ska vara genomskinlig så vi får veta vart pengarna går och att de används så att vi som bor här har nytta av det, säger hon.

Samtidigt är hon misstänksam. Hon säger att kandidaterna lovar mer än de håller och det gäller alla från de mest lokala till statsledningen.

- Också presidenten lovar mycket, men då han sitter säkert i sin stol glömmer han sina löften, säger Imma Jefimova.

Kvinnor på en bänk i Sankt Petersburg diskuterar valfrågor
Bildtext Inna Jefimova, till vänster, vill veta vart skattepengarna går
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Olga tror på demokrati

Olga Us vet att hon kan ha chans att bli invald, hon har många bekanta i sin stadsdel och hon har aktivt sökt upp väljare. Trots det är valet inte klart.

- Det är ett lotteri för alla, säger Olga.

Hon tror att många lovar rösta på henne då de träffas men sedan kanske glömmer det eller inte minns hennes namn. De kan också lova rösta bara för att det känns bäst för stunden.

Hur som helst tror Olga på sina möjligheter att påverka det som händer i närmiljön också om hon inte blir vald den här gången. Hon tror nämligen på demokrati som börjar vid gräsrötterna.

- Man lär sig påverka saker i sitt hus, sitt kvarter, sin stadsdel och sedan så småningom i hela staden och i landet.

Olga Us tror det viktiga är att ta reda på vad folk vill förändra och att hitta sådana som vill vara med och arbeta med samma mål i sikte.

Diskussion om artikeln