Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”De känner varandra bättre än sina flickvänner” – fantastisk laganda och hårt arbete i försvarsledet har lett till att Finland hållit tätt i EM-kvalet

Från 2019
Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky tackar publiken.
Bildtext Paulus Arajuuri och Lukas Hradecky.
Bild: Jaakko Stenroos / All Over Press

Släpper man inte in några mål tar man åtminstone en poäng, konstaterar Lukas Hradecky för Yle Sporten inför de viktiga kvalmatcherna mot Grekland och Italien. Att matcherna spelas på en stadion där Finland inte vikit sig en tum den senaste tiden gör den tuffa uppgiften lättare.

Fem matcher. Fem segrar. Noll insläppta mål. Det är lätt att konstatera att Ratina i Tammerfors har blivit en försvarsborg för det finländska herrlandslaget i fotboll.

Den här veckan står två ytterst viktiga matcher på schemat. Först ställs fotbollsherrarna mot Grekland och sedan mot Italien – båda gångerna just på Ratina. För att ta poäng måste försvaret visa framfötterna igen.

– Håller man nollan så tar man minst en poäng. Nu har vi dessutom en viss kille från Norwich som sätter in bollar i andra ändan, så där har vi ett ganska bra recept, myser Lukas Hradecky för Yle Sporten.

– Det känns alltid bra att spela där – och det betyder mycket när det kommer från en Åbobo, skämtar han om rivaliteten mellan städerna.

"Imponerande siffror"

Landslagsmålvakten skrattar själv försiktigt åt resultatraden från de fem senaste matcherna. Men inte ens Hradecky kan skämta bort tyngden av att ha en hemmaplan, där resultaten faktiskt har kommit den senaste tiden.

Frågar man honom är orsaken bakom det fungerande försvarsspelet helt enkelt att mittbackarna Joona Toivio och Paulus Arajuuri spelat länge tillsammans.

– De känner varandra bättre än sina flickvänner, säger Hradecky.

– Från mitten hittar man inte en väg till målet. Det gör livet lättare för ytterbackarna också, vilket i sin tur leder till att hela laget spelar bra. Vi jobbar tillsammans och släpper inte in mål just nu, påpekar han.

Paulus Arajuuri.
Bildtext Paulus Arajuuri firar seger över Bosnien-Hercegovina på Ratina.
Bild: Tomi Hänninen

Paulus Arajuuri, som nyss gått över till den cypriotiska ligan från danska Bröndby, är en av mittbackarna som sett ett och annat i försvarslinjen. Han understryker också tyngden av ett fungerande lagarbete.

– Det är imponerande siffror, medger Arajuuri.

– Men vi har gjort mycket bra som lag. Vi har jobbat tillsammans, krigat på och jobbat på de små detaljerna. Arbetsvilja. Disciplin. Det handlar bara om att arbeta tillsammans bra. Den otroliga lagandan hjälper också. Alla ger 100 procent varje match, fortsätter han.

En som verkligen drar sitt strå till stacken för att höja på lagandan är just Lukas Hradecky.

– Man behöver ju inga mittbackar när man har ”Luke”. Han är fantastisk. En fin människa också. Han snackar mycket och man känner sig trygg med honom mellan stolparna. Men det gäller nog hela laget, säger Arajuuri.

"Fotbollsfinland har lidit tillräckligt länge"

Det är inte heller bara lagandan som är på topp. Flankstödet som herrlandslaget får just nu från läktarplats har varit enormt. Det tackar både Hradecky och Arajuuri för.

– Fotbollsfinland har lidit tillräckligt länge. Nu kan vi njuta tillsammans. Stödet gör att vi spelar bättre så ju längre kvalet lider, desto mer hjälp behöver vi också från läktarplats, manar Hradecky.

Lukas Hradecky talar i en megafon.
Bildtext Lukas Hradecky leder en ramsa på Ratina.
Bild: Tomi Hänninen

– Det betyder otroligt mycket för oss. Många av dem som står där nu stod också bakom oss då det gick sämre. När man jobbar sig igenom tuffare tider så blir det extra kul. Vi har alltid velat ge dem den här glädjen, kompar Arajuuri.

Först ut är alltså kvalmatchen mot Grekland, som sett till ställningen i kvalgruppen just nu är den viktigare matchen.

– Det blir en tuff match, säger Arajuuri.

– Vi har skapat lite respekt hos grekerna och jag tror att de kommer till Tammerfors med en annan känsla än de hade senast. Det kommer verkligen att behövas en topprestation av oss för att vinna den här matchen. Men jag tror på vårt lag, tillägger han.

Diskussion om artikeln