Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niklas Kronwall avslutar karriären – hann vinna Stanley Cup, OS- och VM-guld: ”Varje resa har ett slut”

Från 2019
Uppdaterad 03.09.2019 20:36.
Niklas Kronwall.
Bildtext Niklas Kronwall.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Efter 15 säsonger i NHL och Detroit Red Wings har den svenske backen Niklas Kronwall nu gjort sitt som spelare. Då hyllar klubben honom med en mäktig video. Tack för allt, säger Kronwall till såväl fans, familj som lagkamrater.

Niklas Kronwall inledde sin karriär i Detroit Red Wings år 2003 – men det handlade inte om någon dans på rosor.

Fram till slutet på säsongen 2005/06 fick backen spendera tid i AHL och Grand Rapid Griffins också, men då han från och med den följande säsongen hörde till Detroits NHL-trupp tog han hockeyvärlden med storm.

Mest känd blev Kronwall för sina hårda tacklingar, men han var också oerhört talangfull med pucken. Sammanlagt blev det 953 grundseriematcher i NHL och Kronwall noterades under dessa för 83 mål, 349 assist och alltså sammanlagt 432 poäng.

I slutspelssammanhang stod han för 45 poäng på 166 matcher.

Skrev historia 2006

För finländare är Kronwall inte heller minst känd för att ha varit en viktig spelare i det landslag som tog OS-guld i Torino 2006. Samma vår vann han VM-guld för Tre Kronor och blev samtidigt en av de första spelarna att vinna dubbla guld samma år.

Våren 2008 hörde han redan till de absoluta stöttepelarna i Detroit som vann Stanley Cup. Kronwall hör alltså till den så kallade treguldsklubben.

Men nu har profilen valt att hänga upp skridskorna.

– De säger att varje resa har ett slut. Och min resa som en spelare för Detroit Red Wings tar slut nu, säger han i en video som Red Wings publicerat på bland annat sitt Twitter-konto.

Kronwall kommer ändå att stanna i klubben. Enligt Detroit ska Kronwall fungera som rådgivare för klubbchefen Steve Yzerman.

Diskussion om artikeln