Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos nya industripark har bekymmer med detaljplanen

Från 2019
Åbovarvet sett från luften.
Bildtext Området som inindustriparken ska byggas på ligger bredvid Åbovarvet.
Bild: Meyer Turku

Åbos nya industripark Blue Industry Park ska få en ny detaljplan, eftersom den nuvarande inte möjliggör tillräckligt effektiv markanvändning på området. Däremot nekar man till att företag skulle ha avvisats på grund av brister i detaljplanen.

Det är på ett område kring Åbovarvet på nästan 60 hektar som staden tog över år 2017 som det ska byggas en industripark för forskning och produktutveckling inom marinindustrin.

Blue Industry Parks projektchef Janne Alho uppgav till tidningen Turun Sanomatatt den nuvarande detaljplanen medfört att man tvingats säga nej till företag som var intresserade av området.

Enligt ett pressmeddelande från staden har området en detaljplan och outnyttjad byggrätt. Därför kan detaljplanen inte vara en orsak till att företag inte kan etablera sig, säger markanvändningsdirektör Jyrki Lappi i pressmeddelandet.

- Det finns inget i detaljplanen eller någon annanstans som skulle hindra företag från att bygga eller etablera sig, säger Lappi.

Däremot medger staden i pressmeddelandet att byggandet av nya strukturer försvåras av att det krävs markutfyllnadsarbete på området.

Svartvit karta som visar att området som ska bli det nya havsklustret är utspritt över tre områden vid varvet.
Bildtext Blue Industry Park är det grå området på kartan. Det vita området uppe till vänster är havet.
Bild: Åbo stad

Stadsmiljönämnden diskuterade ärendet på sitt möte på tisdagen.

- Det är synd att projektet har börjat på fel fot, kommenterar nämndens ordförande Saara Ilvessalo (De gröna).

Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion ska nu diskutera områdets markanvändning innan arbetet med den nya detaljplanen påbörjas. Målet är att det ska ske innan slutet av oktober.

- Arbetet framskriver som planerat, men det är klart att man alltid kan önska sig en bättre tidsplan, säger Illvessalo.

Diskussion om artikeln